Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Μπουτάρης-Άνθιμος: «Ήρθα ως καλός γείτονας να πω μια καλημέρα...»

Χριστουγεννιάτικες αβρότητες στη συνάντηση Μπουτάρη-Άνθιμου

Στη δημιουργία ενός δικτύου στήριξης των ατόμων που έχουν ανάγκη συμφώνησαν ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο μητροπολίτης Άνθιμος, στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Μητρόπολης.

Ο Γ. Μπουτάρης μένει κοντά στη Μητρόπολη και όπως είπε πριν τη συνάντηση πήγε «ως καλός γείτονας να πει μια καλημέρα». Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε προσκληθεί από τον μητροπολίτη και προσήλθε συνοδευόμενος από τις αντιδημάρχους Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα και Νεότητας Μαρία Πασχαλίδου.
«Συμφωνήσαμε οι πράξεις του δήμου και της Εκκλησίας να δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης ατόμων της πόλης που έχουν ανάγκη. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα συσσίτια για τους απόρους. Ο δήμος θα καταργήσει τις δωροεπιταγές, που δίνει στους απόρους κι αυτό το ποσό θα πηγαίνει στην Εκκλησία, διότι η ελεημοσύνη είναι κατ΄εξοχήν πράξη της Εκκλησίας και όχι του δήμου. Ο μητροπολίτης μάς ενημέρωσε για τα οικοτροφεία σπουδαστών που έχει η Εκκλησία και συμφωνήσαμε για το θέμα της αντιμετώπισης ατόμων, που είναι εθισμένα σε ουσίες». είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μπουτάρης μετά τη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα.

«Συμφωνώ με όσα είπε ο δήμαρχος», τόνισε ο μητροπολίτης και πρόσθεσε: «Θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα με αμοιβαία εμπιστοσύνη, διότι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε είναι οι ίδιοι κι έχουν τις ίδιες ανάγκες. Βλέπω τις προϋποθέσεις πάρα πολύ καλές για συνεργασία και για εξυπηρέτηση του λαού μας. Στα επιμέρους, αν καμιά φορά υπάρχει μία διαφορετική άποψη, και αυτό είναι σεβαστό και είναι μέσα στα ανθρώπινα πράγματα. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε τίποτε το οποίο να μας διαιρεί, όλα μας ενώνουν και προπάντων ο λαός και η πόλη της Θεσσαλονίκης με όλες τις ευεργετικές συνέπειες».

Σε ερώτηση αν «έλιωσε ο πάγος» στις μεταξύ τους σχέσεις, ύστερα από το επεισόδιο που είχε γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου με τον μητροπολίτη να διαμαρτύρεται στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ότι τον υβρίζει ο Γ. Μπουτάρης και να λέει στον ίδιο ότι δεν θα γίνει δήμαρχος, απάντησαν και οι δύο ότι έλιωσε και όλα αυτά έχουν τελειώσει, προσθέτοντας πως δεν συζήτησαν για το θέμα αυτό. «Όλα πήγαν καλά και αν είναι και κάποια θέματα προσωπικά, δεν ανακοινώνονται», τόνισε ο μητροπολίτης ενώ ο δήμαρχος παρατήρησε πως «οτιδήποτε προσωπικό αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς τους δυο και μένει μεταξύ μας».

Σε ό,τι αφορά την αυριανή τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο νέος δήμαρχος θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο και δεν θα παραστεί ο μητροπολίτης. Θα υπάρχουν όμως εκπρόσωποί του για όσους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.

Ο μητροπολίτης θα παραστεί στην κοπή της βασιλόπιτας του δήμου, την ημέρα παράδοσης-παραλαβής, θα την ευλογήσει και το πρώτο κομμάτι θα είναι του Χριστού, επισήμανε ο Γ. Μπουτάρης.

Ο μητροπολίτης εξέφρασε παράπονα στο νέο δήμαρχο ότι προκαλούν ηχορύπανση τα μπαράκια που λειτουργούν στην περιοχή της Μητρόπολης και τους ενοχλούν τα βράδια. Ο Γ. Μπουτάρης απάντησε ότι δεν θα αφήσει έτσι το θέμα σημειώνοντας πως κάποιοι μαγαζάτορες υπερβάλλουν και πως η υπερβολή αυτή «θα κοπεί μαχαίρι».