Στους 65 ανέρχονται οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» την πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας |
Στους 65 ανέρχονται οι νεκροί από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» την πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ενώ ο δήμαρχος κήρυξε την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν καταρρεύσει κτήρια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι στα ερείπια, αλλά και παγιδευμένοι σε κτήρια όπου εκδηλώθηκαν πυρκαγιές.
Μαρτυρίες αναφέρουν ακόμα ότι σωλήνες ύδρευσης έχουν ξηλωθεί ενώ το έδαφος σε πολλά σημεία έχει ανασηκωθεί σε ύψος που φθάνει και το ένα μέτρο.
Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός έδειξε σώματα να ανασύρονται μέσα από συντρίμμια στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν διασαφηνίστηκε αν υπάρχουν νεκροί ανάμεσά τους. Σύμφωνα πάντως με τις αστυνομικές αρχές, η δόνηση προκάλεσε πολλές απώλειες, καθώς συνέβη την ώρα του μεσημεριανού γεύματος.
Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες για πυρκαγιές και δεκάδες ανθρώπους να είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτηρίων, ενώ αυτόπτες εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 150 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι μόνο στο κτήριο «Pyne Gould Guinness».
Η κυβέρνηση ζήτησε την συνδρομή του στρατού στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο δήμαρχος του Κράιστσερτς περιέγραψε ως «εμπόλεμη ζώνη» την πόλη των σχεδόν 400.000 κατοίκων.
«Θα υπάρχουν νεκροί, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες, θα υπάρξει πολύς πόνος σε αυτή την πόλη», είπε τηλεφωνικώς στην αυστραλιανή τηλεόραση ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ.
Οι Αρχές έδωσαν εντολή στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για τη μεταφορά τραυματιών.Υπάρχουν πληροφορίες ότι παρατηρείται έλλειψη σε ασθενοφόρα.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συντρίμμια των κτιρίων έχουν καταπλακώσει δύο λεωφορεία, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των επιβατών.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 12:51 μμ (τοπική ώρα) σε εστιακό βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κράιστσερτς, το οποίο υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου που είχε μέγεθος 7.1 βαθμούς, αλλά δεν προκάλεσε θανάτους.
Το υπέδαφος στο Κράιστσερτς είναι σαθρό με αποτέλεσμα, όταν σημειώνεται σεισμός, να αυξάνεται η στάθμη του νερού και αφού ανακατευτεί με την άμμο να μετατρέπεται σε βάλτο «καταπίνοντας» ολόκληρα τμήματα του οδοστρώματος.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στο νότιο άκρο του λεγόμενου Δαχτυλιδιού της Φωτιάς του Ειρηνικού και πάνω από μία περιοχή του φλοιού της γης, όπου η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού συγκλίνει με την αντίστοιχη ινδο-αυστραλιανή. Η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερες από 14.000 σεισμικές δονήσεις τον χρόνο, από τις οποίες περίπου οι 20 έχουν μέγεθος κοντά στα 5 Ρίχτερ.
Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Ο τελευταίος σεισμός με θύματα στην Νέα Ζηλανδία ήταν το 1968, όταν από τα 7,1 Ρίχτερ σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι στην δυτική ακτή του Νότιου Νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου