Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες για την παρουσία της ουσίας αυτής στα τρόφιμα, λόγω των τοξικών και καρκινογόνων επιδράσεων της σε ζώα, καθώς και γιατί η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα των τροφίμων που δυνητικά προκαλούν καρκινογενέσεις.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την παρουσία του φουρανίου στον καφέ, μέσω μιας αυτοματοποιημένης μεθόδου ανάλυσης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Food Chemistry και έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις στον καφέ εσπρέσο που φτιάχνεται από κάψουλες. Συγκεκριμένα βρήκαν ότι περιέχει 117 έως 244 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο ενώ ο απλός εσπρέσο μιας κοινής καφετιέρας περιέχει (43 έως 146 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο), ο καφές φίλτρου (20 έως 78 ng/ml) και ο ντεκαφεϊνέ (14‐65 ng/ml).
«Ο λόγος για τον οποίο εμφανίζονται οι υψηλές αυτές συγκεντρώσεις οφείλεται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες του εξαιρετικά πτητικού φουρανίου, επειδή οι συγκεκριμένες καφετιέρες εφαρμόζουν μεγαλύτερη πίεση με καυτό νερό, για τη “δημιουργία” του ροφήματος» εξηγεί ο Santos.
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».
Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οι συγκεντρώσεις αυτές είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία και για να υπερβεί κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου