Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Αυξήσεις «φωτιά» στα εισιτήρια των ΜΜΜ


Οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από 1η Φεβρουαρίου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν -γι’ άλλη μια φορά- οι πολίτες που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους στην Αθήνα, αφού από την 1η Φεβρουαρίου, θα τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις στα εισιτήρια.

Οι νέες τιμές δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και έχουν ως εξής:

Η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου θα είναι 1,40 ευρώ και θα ισχύει για 90 λεπτά σε όλα τα μέσα μεταφοράς μέχρι το Κορωπί. Εάν η ισχύς του 90λεπτου παρέλθει, ενόσω ο επιβάτης βρίσκεται καθ’ οδόν, υποχρεούται να το επικυρώσει για δεύτερη φορά. Το εισιτήριο δεν θα ισχύει για τις μετακινήσεις με τις γραμμές εξπρές της ΕΘΕΛ για αεροδρόμιο και Σαρωνίδα. Η τιμή του αντίστοιχου μειωμένου εισιτηρίου θα είναι 0,70 ευρώ.

Η τιμή του εισιτηρίου μίας διαδρομής και χρήσης, το οποίο θα ισχύει μόνο για τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ), τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) και το τραμ θα είναι 1,20 ευρώ, ενώ το μειωμένο 0,60 ευρώ.

Το ημερήσιο εισιτήριο για όλα τα μέσα μεταφοράς αναπροσαρμόζεται στα 4 ευρώ, ενώ το εβδομαδιαίο στα 14 ευρώ.
Το εισιτήριο της ΕΘΕΛ για Σαρωνίδα αναπροσαρμόζεται σε 1,60 ευρώ, ενώ το μειωμένο στα 0,80 ευρώ.

Από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το εισιτήριο των λεωφορείων της ΕΘΕΛ για τις γραμμές εξπρές προς αεροδρόμιο αυξάνεται στα 5 ευρώ, ενώ το μειωμένο αναπροσαρμόζεται στα 2,50 ευρώ.

Τα εισιτήριο του μετρό (ΑΜΕΛ και ΗΣΑΠ) από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξάνεται στα 8 ευρώ, ενώ το μειωμένο στα 4. Τα εισιτήρια δύο και τριών ατόμων της ίδιας κατηγορίας αναπροσαρμόζονται στα 14 και 20 ευρώ αντίστοιχα. Τα μετ’ επιστροφής εισιτήρια από και προς το αεροδρόμιο καθορίζονται πλέον στα 14 ευρώ. Τα εισιτήρια θα ισχύουν για όλα τα μέσα για 90 λεπτά.

Επίσης, και τα εισιτήρια του προαστιακού (ΤΡΑΙΝΟΣΕ) θα ισχύουν για όλα τα μέσα μεταφοράς για 90 λεπτά. Οι μηνιαίες κάρτες του μετρό από και προς αεροδρόμιο αναπροσαρμόζονται στα 140 ευρώ, ενώ οι ετήσιες αυξάνονται στα 1.000 ευρώ.

Οι κάρτες

Η τιμή της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) αναπροσαρμόζεται στα 20 ευρώ, ενώ η αξία της μειωμένης στα 10. Η τιμή της μηνιαίας κάρτας για όλα τα μέσα θα φτάσει τα 45 ευρώ, ενώ η μειωμένη τα 23.

Η ετήσια κάρτα απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ θα φτάνει τα 200 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη κάρτα για όλα τα μέσα μεταφοράς θα αγγίξει τα 450 ευρώ.

Επίσης, καταργούνται τόσο οι μηνιαίες όσο και οι ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών του ηλεκτρικού (ΗΣΑΠ) και του μετρό (μέχρι το Κορωπί).

Εισιτήρια κοινωνικής πολιτικής

Δικαίωμα για μειωμένο εισιτήριο, κατά 50%, σε όλα τα μέσα μεταφοράς, παρέχεται στις εξής κατηγορίες:

- Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή διαβατηρίου.
- Παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.
- Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές που είναι κάτοχοι δελτίου ΟΑΣΑ
- Νέους ηλικίας 13 έως 18 ετών με την επίδειξη της ταυτότητάς τους ή διαβατηρίου.
- Σπουδαστές Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, τα οποία λειτουργούν νόμιμα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωσης της Σχολής.
- Σπουδαστές Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών (ΕΕΣ), τα οποία λειτουργούν νόμιμα, μέχρι την ηλικία των 22 ετών, με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και σχετικής βεβαίωσης της Σχολής.
- Φοιτητές Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή Πανεπιστημίων της αλλοδαπής μέχρι την ηλικία των 25 ετών, με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας «student card university I.D.» και της ταυτότητας ή του διαβατηρίου
- Πολύτεκνους γονείς και μέλη των οικογενειών τους, κάτοχοι κάρτας πολυτέκνου.

Δωρεάν μετακινήσεις

Δικαίωμα για δωρεάν μετακινήσεις θα έχουν:
- Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 6 ετών
- Οι οπλίτες θητείας όλων των Σωμάτων, με την επίδειξη της στρατιωτικής ταυτότητας
- Οι κάτοχοι των καρτών ΑΜΕΑ του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου