Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

1 ΩΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ - 1 ΩΡΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»

Το πρωί του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, σε ένα συμπόσιο ψυχοθεραπευτών για τα προβλήματα της νεολαίας στο κέντρο της Αθήνας το μήνυμα ήταν σαφές: Η κοινωνικοπολιτική πίεση που ασκείται στους νέους ανθρώπους ήταν αναπόφευκτο πως, κάποια στιγμή, θα ξέσπαγε με απρόβλεπτες συνέπειες.

Λίγες ώρες αργότερα, ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, πυροδοτώντας σχεδόν πρωτόγνωρες βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις, σε ολόκληρη της χώρα.

Το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» επιστρέφει, μετά από δυο χρόνια απουσίας, με το διεισδυτικό, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» για τα γεγονότα εκείνων των ημερών που περιλαμβάνει.

  • Τα πολιτικά παρασκήνια και τον στρατιωτικό νόμο που συζητήθηκε ως λύση στις κυβερνητικές συσκέψεις.

  • Τις προσπάθειες συγκάλυψης της στυγερής δολοφονίας.

  • Τις εξελίξεις στη δίκη, που κατέληξε στην τιμωρία των φυσικών αυτουργών.

  • Τα σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για τα κίνητρα των τελευταίων. Ηταν η «κακή στιγμή» ή προσχεδιασμένο έγκλημα;

  • Βίντεο , φωτογραφίες και μαρτυρίες που έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

«Βλέπω, λοιπόν, τους δύο αστυνομικούς να… να έρχονται πεζοί… Ξαφνιάστηκα… Πλησιάσανε τον πεζόδρομο, προκαλέσανε όποιον ήταν από την άλλη μεριά, έντονα, βγάλανε και οι δύο τα όπλα τους, πήρανε θέση βολής και πυροβολήσανε» – ΛΗΤΩ ΒΑΛΛΙΑΤΖΑ

Στο «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» προβάλλεται επίσης, για πρώτη φορά, ολόκληρο το βίντεο της δολοφονίας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές του Αλέξη, και τη πραγματικότητα που καιροφυλακτεί, έτοιμη να «ξυπνήσει» το φάντασμα του Δεκέμβρη του 2008. Για το χθες και το σήμερα του Δεκέμβρη του 2008, μιλούν επίσης, ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλέξης Τσίπρας, ο τότε Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καραχάλιος ,ο κ. Στέφανος Μάνος και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δικηγόρος της οικογένειας Γρηγορόπουλου.


Εξώδικο Κούγια για να μην προβληθεί το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»

Εξώδικο κατά της ΕΡΤ και του Στέλιου Κούλογλου απέστειλε ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, ζητώντας να μην προβληθεί το επεισόδιο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», στη ΝΕΤ, με θέμα τον Δεκέμβρη του 2008 και τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε κανονικά.

Τα διεθνή μέσα για το «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα»

Στην εκπομπή “Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας” και συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο κήρυξης στρατιωτικού νόμου κατά τη διάρκεια των μαζικών αντιδράσεων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που αυτή εξέτασε, αναφέρεται σημερινό τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Η Ελλάδα εξέτασε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις ταραχές του 2008

Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας εξέτασε το ενδεχόμενο να κάνει χρήση των ενόπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια των μαζικών ταραχών του 2008, αλλά τελικά απέριψε την ιδέα, όπως παραδέχηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σε ένα ντοκιμαντέρ της εκπομπής «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», το οποίο προβλήθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της ΝΕΤ την Τετάρτη, παραδέχτηκε ότι το θέμα κήρυξης στρατιωτικού νόμου εξετάστηκε κατά τη διάρκεια μιας κυβερνητικής επιτροπής που έλαβε χώρα την ημέρα των μεγάλων επεισοδίων.

«Εξετάστηκε το ενδεχόμενο. Αλλά και οι ίδιοι που το πρότειναν κατέληξαν ότι αυτό δεν θα ήταν δυνατόν. Γιατί μπορούσε να έχει πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Και κυρίως, να κλονίσει την εικόνα ενός δημοκρατικού κράτους», δήλωσε ο κ. Παυλόπυλος στην εκπομπή. Κατά το παρελθόν οι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν αρνηθεί ότι είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων για την καταστολή των μαζικών αντιδράσεων το 2008.

Οι ταραχές ξέσπασαν ύστερα από τη δολοφονία ενός εφήβου από σφαίρες αστυνομικού. Τον περασμένο Οκτώβρη, ο αστυνομικός που πυροβόλησε το αγόρι κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια ενώ ένας ακόμη αστυνομικός καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη.

Τα επεισόδια σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, άφησαν πίσω τους εκατοντάδες κατεστραμμένα και λεηλατημένα μαγαζιά, αλλά ο κ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε της στάσης που κράτησε ως προς τη διαχείρηση της τότε κατάστασης, λέγοντας πως δόθηκε προτεραιότητα στην αποτροπή ενός ακόμη θανάτου.

«Ζήτησα λοιπόν από την αστυνομία και ορθώς, το πιστεύω τώρα, να μην κάνει κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει θύματα. Αυτό ήταν όλο», είπε. «Αν αυτό κάποιοι το λένε αμυντική πολιτική, ας το πούνε όπως θέλουν», κατέληξε.

Την είδηση αναμετάδωσαν κι άλλα διεθνή μέσα όπως το Newser, το Poten, το Today Online, το καναδικό Μetronews, το CTV News, το Medicine Hat News, το The Canadian Press, το Canada East, το Macleans, κ.α.

Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις τηλεθέασης της AGB, η εκπομπή άγγιξε το 10%.


ΡΧΣ: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας
Ανέβηκε από tvxorissinora. - Βίντεο με οικογένειες και φίλους από όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου