Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Κινδυνεύουν 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις



- Εάν ισχύσει το 12% μείωση μισθών λόγω επιχειρησιακών συμβάσεων χάνεται σίγουρα ο 14ος μισθός
- Θερμό Σαββατοκύριακο με την ΓΣΕΕ να πραγματοποιεί γενική συνέλευση
- Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις
- Παραδείγματα του NewsIt για τα λεφτά που χάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Η πολυσυζητημένη μείωση έως και 12% επί των βασικών μισθών που προβλέπεται από την εφαρμογή του καθεστώτος των επιχειρησιακών συμβάσεων θα σημάνει αυτόματα για εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους την απώλεια του 14ου και σε περικοπή του 13ου μισθού τους.

Η σχετική πρόταση εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας και θα αφορά επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα του λουκέτου και άρα της απώλειας τελικά όλων των θέσεων εργασίας που προσφέρει. Ωστόσο, αυτό είναι κατανοητό πως στην ουσία σημαίνει υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

Πιο συγκεκριμένα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα χάσουν χρήματα και το NewsIt σας παρουσιάζει παραδείγματα:

- Οι εμποροϋπάλληλοι από 903 ευρώ μηνιαίως θα φτάσουν στα 795 ευρώ που σημαίνει απώλεια 1512 ευρώ ετησίως

- Οι υπάλληλοι ακτοπλοϊκών εταιρειών από 1279 ευρώ μηνιαίως θα φθάσουν στα 1118 ευρώ, που σημαίνει απώλεια 2128 ευρώ ετησίως

- Οι τραπεζικοί υπάλληλοι από 1.000 ευρώ μηνιαίως θα φτάσουν τα 880 ευρώ που σημαίνει 1680 ευρώ ετήσιες απώλειες

Μπροστά σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα φαίνεται ότι παίζεται ένα απίστευτο "κρυστούλι" ανάμεσα στους εργοδότες και τους συνδικαλιστές, οι οποίες υποτίθεται ότι προσέρχονται σε διάλογο για την υπεράσπιση των εργαζομένων, αλλά με καμία ουσιαστική πρόταση ώστε να αποτρέψει το χειρότερο σενάριο για αυτούς.

Οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ το μόνο που αναφέρουν ξανά και ξανά είναι πως δεν διαπραγματεύονται καμία μείωση μισθών. Υπό αυτές τις συνθήκες και με τον κ. Παναγόπουλο να δέχεται πυρά και από το εσωτερικό της ΓΣΕΕ αναμένεται έντονο το Σαββατοκύριακο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Πάντως, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη. "Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου" είχε επισημάνει η υπουργός Εργασίας. Στις ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας τίθενται συγκεκριμένα πλαίσια μέσα στα οποία οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να κατισχύουν των συλλογικών

Συγκεκριμένα προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων, να ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις για να θεωρηθούν ζημιογόνες θα ορίζονται ρητά και η αξιολόγησή τους θα γίνεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Η περίοδος της εφαρμογής του μέτρου δεν θα υπερβαίνει τα δυο έτη (1+1) και κατά την περίοδο αυτή η επιχείρηση δεν θα έχει τη δυνατότητα απολύσεων. Έχει διασφαλιστεί ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που παραμένει "κόκκινη γραμμή" για τη μείωση της αποδοχών των εργαζομένων. Η διασφάλιση αυτή ενισχύεται και από το νέο νόμο για τη Διαιτησία που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν θα μπορούν να αποκλίνουν από τις κλαδικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 12%.

Η δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, που αποτελεί και πρόταση των κοινωνικών εταίρων, θα παρέχεται στις περιπτώσεις όπου η σύμβαση θα υπογράφεται από τις επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% συν ένα του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου. Το θέμα της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, υπήρξε και το δυσκολότερο σημείο τριβής των διαβουλεύσεων του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα.

Στο μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή ορίζεται ότι "οι επιχειρησιακές συμβάσεις δύνανται να αποκλίνουν από τις συλλογικές", και στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει η αναφορά ότι "η κυβέρνηση υποχρεούται να νομοθετήσει χωρίς επαχθείς περιορισμούς". Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο υπάρχει επίσης η πρόβλεψη ότι δεν μπορούν να επεκταθούν με νόμο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτοντας όλους τους εργαζομένους στον κλάδο.

Οι προβλέψεις του επικαιροποιημένου μνημονίου προκαλούν ανησυχία στους κοινωνικούς εταίρους που φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά εργασίας που θα πλήξουν τον ανταγωνισμό εφόσον, οι επιχειρήσεις που δεν μετείχαν στην κατάρτιση της κλαδικής σύμβασης θα έχουν το δικαίωμα να μην την εφαρμόσουν και να καταφύγουν στις ατομικές συμβάσεις κάτι που θα απορύθμιζε και τις εργασιακές σχέσεις.

Μετά τη συνάντηση αυτή θα διαμορφωθεί οριστικά η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, μέσα στο Δεκέμβριο και πάντως πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου