Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς επιστρέφει στον... τόπο του εγκλήματος

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς επιστρέφει στον... τόπο του εγκλήματος και καλείται να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τους Καβαλίερς στο Κλίβελαντ. Κανουμε μια σύντομη αναδρομή στην καλοκαιρινή του απόφαση, παρουσιάζοντας τις αντιδράσεις και την υποδοχή που του ετοιμάζουν...


Απόψε ο ΛεΜπρόν μαθαίνει... ελληνικά!

Σε ρυθμούς... ΛεΜπρον Τζέιμς κινούνται στο ΝΒΑ! Η επιστροφή του 25χρονου σούπερ σταρ στο Κλίβελαντ ως αντίπαλος των Καβαλίερς, αποτελεί το μεγάλο γεγονός στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην «Quicken Loans Arena» του Οχάιο...

Όχι τόσο για αγωνιστικούς λόγους, αλλά κυρίως για εξωαγωνιστικούς! Η ατμόσφαιρα στο Κλίβελαντ μυρίζει εδώ και αρκετές μέρες μπαρούτι, αφού οι κάτοικοι της πόλης περιμένουν με μεγάλη αγωνία την πρώτη επιστροφή του... πάλαι ποτέ «βασιλιά» τους. Θα έλεγε κανείς ότι το σκηνικό που θα στηθεί στο γήπεδο των Καβαλίερς θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τους τελικούς της... Α1.

Τότε που είχαν τοποθετηθεί δίχτυα σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ προκειμένου να προστατευτούν οι ομάδες, τότε που τα μέτρα ασφαλείας ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης, τότε που οι αστυνομικές δυνάμεις θύμιζαν πολεμικό τοπίο και όχι έναν απλό αγώνα μπάσκετ...

Πως φτάσαμε όμως στο σημείο να αποτελεί ο ΛεΜπρον Τζέιμς το? κόκκινο πανί για τους κάτοικους του Κλίβελαντ;

Το ξεκίνημα...

Νέα Υόρκη, 26 Ιουνίου 2003: Ο Ντέιβιντ Στέρν κάνει την εμφάνισή του στο «Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν» για να αναγγείλει το νούμερο 1 του ντραφτ: 'With the first pick in 2003 NBA draft, the Cleveland Cavaliers select LeBron James...'

Ντυμένος με ένα ολόλευκο κουστούμι, αγκαλιάζει τη μητέρα του Γκλόρια, φοράει το κόκκινο καπέλο των Καβαλίερς και κατευθύνεται στη πλευρά του κομισάριου του ΝΒΑ για να του δώσει το χέρι. Εκείνη τη στιγμή στήνεται τρελό πανηγύρι στο Κλίβελαντ και άπαντες κάνουν λόγο για τη μεγάλη επιστροφή της ομάδας στην ελίτ του πρωταθλήματος...



Το 19χρονο γυμνασιόπαιδο από το Σεντ Βίνσεντ-Σεντ Μέρι του Εϊκρον έμελλε να αλλάξει την ιστορία μιας ολόκληρης πόλης. Για την ακρίβεια μιας ολόκληρης πολιτείας. Το Οχάιο είχε να γνωρίσει στιγμές δόξας από την εποχή των Λάρι Νανς, Μπραντ Ντόχερτι και Μαρκ Πράις, όταν οι Καβαλίερς είχαν φτάσει στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας τη σεζόν 1991-92. Μόνο που τότε, ατύχησαν να πέσουν πάνω στην πρώτη δυναστεία των Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν...

Η έλευση του ΛεΜπρον Τζέιμς άλλαξε άρδην και όλους τους ρυθμούς της πόλης. Χρόνο με το χρόνο, γινόταν συνώνυμος με το Κλίβελαντ, το πρόσωπό του κοσμούσε τα περισσότερα κτίρια, αποτελούσε το μόνιμο θέμα συζήτησης για τους κατοίκους και ήταν λογικό να επονομαζόταν «Βασιλιάς» των Καβαλίερς, αλλά και ολόκληρης της πόλης.


Μέσα σε επτά χρόνια κατάφερε να πάρει μια ομάδα από το χέρι και να της ξαναδώσει αγωνιστική ταυτότητα. Να μην αποτελούσε τον (μέχρι τότε) σάκο του μποξ, αλλά να γινόταν μια υπολογίσιμη δύναμη στο ΝΒΑ. Μπορεί στις δύο πρώτες του χρονιές να μην την οδήγησε στα πλέι οφ, αλλά το 2006 ξεκίνησε η μεγάλη αντεπίθεση. Επειτα από οκτώ «στείρες» σεζόν με ρεκόρ που έφταναν και το... 17-65 (2002-2003), οι Καβαλίερς επιστρέφουν στα πλέι οφ και τον ίδιο να ψηφίζεται στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Την αμέσως επόμενη χρονιά το Κλίβελαντ παίρνει για πρώτη φορά μέρος στους τελικούς του ΝΒΑ (2007) αλλά χάνει το δαχτυλίδι με «σουίπ» από τους Σαν Αντόνιο Σπερς. Ο ΛεΜπρον ήταν εκείνος που είχε μετατρέψει την ομάδα σε φαβορί, άσχετα αν δεν κατάφερε να κλειδώσει στα γραφεία της το τρόπαιο του πρωταθλητή. Εκείνος ψηφίστηκε δύο συνεχόμενες φορές πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ (2009, 2010) και άπαντες περίμεναν την ανανέωση του συμβολαίου του με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς το περασμένο καλοκαίρι...

Ποιος να περίμενε, όμως, ότι ο ίδιος θα είχε τελείως διαφορετικά σχέδια...


Η απόφαση...

Τα δημοσιεύματα και οι ανταποκρίσεις στα μεγαλύτερα δίκτυα των ΗΠΑ για το μέλλον του ΛεΜπρον Τζέιμς, έδιναν και έπαιρναν το περασμένο καλοκαίρι. Οι τέσσερις επιλογές που είχαν προκριθεί ήταν: Νιου Γιορκ Νικς, Σικάγο Μπουλς, Μαϊάμι Χιτ και παραμονή στο Κλίβελαντ...

Μέρα με τη μέρα τα δεδομένα άλλαζαν. Το ένα 24ωρο βρίσκονταν στο «Μεγάλο Μήλο», το επόμενο στην «πόλη των ανέμων» για να κάνει παρέα στους Μπούζερ, Ρόουζ, έπειτα στο Μαϊάμι, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ψήφιζαν την παραμονή του στο Οχάιο για την ύστατη προσπάθεια του πρωταθλήματος.

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010 όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω του. Στις 9 το βράδυ (4 τα ξημερώματα στην Ελλάδα) θα ανακοίνωνε την απόφασή του μέσα από το δίκτυο του ESPN, σε... παναμερικανική μετάδοση: «In this fall, man this is very tough, in this fall I'm going to take my talents to South Beach and join the Miami Heat» δηλώνει στη «ζωντανή» συνέντευξη που παραχώρησε στον Τζιμ Γκρέι προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις! Οι Μαϊάμι Χιτ θα ήταν ο επόμενος προορισμός του «Βασιλιά» και μαζί με τους Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος ευελπιστούσε να κατακτήσει το πρωτάθλημα για τη σεζόν 2010-2011.

«Μου δίνετε η ευκαιρία να κερδίζω και μάλιστα να κερδίζω για πολλά χρόνια ακόμα. Δεν αρκεί να είσαι νικητής στην κανονική περίοδο ή να κερδίσεις πέντε και τρία παιχνίδια στη σειρά. Θέλω να μπορώ να κερδίζω πρωταθλήματα και νιώθω ότι μπορώ να τα καταφέρω στο Μαϊάμι» ήταν η εξήγηση που έδωσε για την τελική του απόφαση.

Οσο για το Κλίβελαντ που άφηνε πίσω του; «Είναι δύσκολο να το εξηγήσω. Τα επτά τελευταία χρόνια έδωσα και την καρδιά μου για αυτήν την ομάδα κι αυτήν την πόλη. Ηταν τα πάντα. Αυτοί οι 20.000 και πλέον φίλαθλοι που έρχονταν στο γήπεδο και μας υποστήριζαν, με είδαν να μεγαλώνω και από 18 χρονών παιδί να γίνομαι 25 χρονών άνδρας. Δεν ήθελα ποτέ να φύγω από το Κλίβελαντ και πάντα η καρδιά μου θα είναι τριγύρω στην περιοχή. Από την άλλη, ένιωσα ότι ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας μου και έπρεπε να προχωρήσω...»


Οι αντιδράσεις...

Όπως ήταν λογικό, μετά το άκουσμα της απόφασης του ΛεΜπρον Τζέιμς, οι αντιδράσεις στο Κλίβελαντ ήταν εκείνες που έκλεψαν την παράσταση... Οι σκηνές που κατέγραψαν τα τηλεοπτικά δίκτυα έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα σε λίγες ώρες, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατούσε στην πολιτεία του Οχάιο.


Η πιο χαρακτηριστική όλων; Στο Λέικγουντ του Οχάιο μια ομάδα εξοργισμένων φίλων των Καβαλίερς, άρχισαν να καίνε με μανία φανέλες με το Νο23 του ΛεΜπρον Τζέιμς. Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του «Βασιλιά» στο Κλίβελαντ ως παίκτης των Μαϊάμι Χιτ, μόλις που είχε ξεκινήσει...



Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ειδικά συνεργεία αποκαθήλωσαν την γιγαντοαφίσα του Τζέιμς για την καμπάνια της εταιρείας που τον ντύνει και η οποία κοσμούσε την «Ontario Street» του Κλίβελαντ. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Η τιμή στις φανέλες με το Νο23 των Καβαλίερς έπεσε κατακόρυφα και από τα 80 δολάρια έφτασε τα 30 δολάρια μέσα σε μία μέρα!

Λίγα 24ωρα μετά την απόφασή του οι κάτοικοι της πόλης έκαναν τα πάντα για να δείξουν τη δυσαρέσκεια και το μίσος τους για τον 25χρονο παίκτη. Στα μπαρ όποιος παρέδιδε μία φανέλα των Καβαλίερς με το Νο23 στην πλάτη, κέρδιζε ένα ποτήρι μπύρα, ενώ αν εμφανιζόταν φορώντας φανέλα ενός άλλου σταρ του αθλητισμού της πόλης, τότε το μαγαζί κέρναγε δύο ποτήρια μπύρες!



Η σχέση αγάπης, μετατράπηκε σε μίσος μέσα σε λίγα λεπτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ένα παιχνίδι της ομάδας μπέιζμπολ, των Κλίβελαντ Ιντιανς. Ενας φίλος της ομάδας είχε βρεθεί στο γήπεδο φορώντας την καινούργια φανέλα των Μαϊάμι Χιτ με το Νο6 του ΛεΜπρον Τζέιμς.

Το τι ακολούθησε; Μπορείτε να το δείτε και στο βιντεάκι που ακολουθεί. Οι αποδοκιμασίες δεν είχαν τελειωμό και είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς ασχολήθηκε με έναν άλλον κύριο, ο οποίος φορούσε την εμφάνιση των Νιου Γιορκ Γιάνκις. Με λίγα λόγια τη... μισητή αντίπαλο των Κλίβελαντ Ιντιανς στο πρωτάθλημα του MLB.


Ποικίλες ήταν και οι αντιδράσεις από παλαίμαχους σταρ του ΝΒΑ: «Εγώ δεν θα έπαιρνα τηλέφωνο τον Λάρι Μπερντ και τον Μάτζικ Τζόνσον για να τους πω Ελάτε να παίξουμε στην ίδια ομάδα. Ήθελα να τους κερδίζω σαν αντιπάλους» ήταν η δήλωση του Μάικλ Τζόρνταν, ενώ ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, είχε πει: «Δεν πρόκειται να γίνει ποτέ Τζόρνταν. Η απόφασή του αυτή τον έβγαλε εκτός σύγκρισης. Θα ήταν πολύ πιο σημαντικό αν έμενε στο Κλίβελαντ και οδηγούσε αυτός την ομάδα στο πρωτάθλημα. Όσα κι αν κατακτήσει στο Μαϊάμι, οι Χιτ είναι η ομάδα του Ουέιντ».

Ο πρώην συμπαίκτης του στο Κλίβελαντ, Μο Ουίλιαμς είχε πει ότι «έχω αρρωστήσει! Λες και μου ξερίζωσαν την καρδιά! Όμως είμαι χαρούμενος για τον φίλο μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι αλήθεια», ενώ ο Ντουάιτ Χάουαρντ είχε βάλλει εναντίον των οπαδών των Καβαλίερς: «Μην το κάνετε αυτό. Αυτός ο άνθρωπος σας έδωσε τα πάντα τα επτά τελευταία χρόνια. Κάνει το καλύτερο για εκείνον. Είναι βλακεία να καίγετε τις φανέλες του... Προσπάθησε τόσο πολύ για εσάς».

Καυστική ήταν η δήλωση του προέδρου των Καβαλίερς, Νταν Γκίλμπερτ: «Ο ρώην ήρωάς μας, που μεγάλωσε στην περιοχή που εγκατέλειψε, δεν είναι πλέον μέλος των Καβαλίερς. Αυτό ανακοινώθηκε μέσω της τηλεόρασης με ναρκισσισμό και αυτοπροβολή, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο χώρο του αθλητισμού ή της διασκέδασης γενικότερα.

Τα καλά νέα είναι πως οι ιδιοκτήτες της ομάδας και οι υπόλοιποι σκληρά εργαζόμενοι, πιστοί και φιλόδοξοι άνθρωποι των Καβαλίερς δεν σας πρόδωσαν ποτέ και ούτε πρόκειται να σας προδώσουν... Πολύ απλά δεν αξίζετε τέτοια δειλή προδοσία. Μας έχετε δώσει πολλά και αξίζετε πολλά περισσότερα».

Και συνέχισε: «Κάποιοι πιστεύουν πως πρέπει να πάνε στον παράδεισο, αλλά χωρίς να χρειαστεί να πεθάνουν πρώτα. Λυπάμαι, αλλά δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Αυτή η σοκαριστική συμπεριφορά προδοσίας από τον ‘εκλεκτό’ μας στέλνει το ακριβώς αντίθετο μήνυμα από αυτό που θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας. Το καλό είναι πως αυτή η άκαρδη κίνηση μπορεί να λειτουργήσει σαν αντίδοτο για την περίφημη "κατάρα" του Κλίβελαντ. Ο αυτοαποκαλούμενος "βασιλιάς" θα πάρει την "κατάρα" αυτή μαζί του στα νότια».

Η επιστροφή...

Σε λίγες ώρες, το Κλίβελαντ αναμένεται να ζήσει... μεγάλες στιγμές! Ανάλογες με αυτές που βλέπουμε και βιώνουμε κάθε εβδομάδα στα ελληνικά γήπεδα...

Πόσες και πόσες φορές γίνονταν κριτική για τις διμοιρίες των ΜΑΤ που «σκέπαζαν» τους πάγκους των ομάδων προκειμένου να προστατευτούν από κάθε λογής ιπτάμενα αντικείμενα! Πόσες και πόσες φορές ένας... «προδότης» έκανε την εμφάνισή του στο γήπεδο φορώντας τη φανέλα του μισητού αντιπάλου. Πόσες και πόσες φορές είχαμε πολύωρες συσκέψεις μεταξύ Αστυνομίας και ομάδων για τα μέτρα ασφαλείας.

Λίγο-πολύ ξέρετε. Ηταν (και είναι) μέρος της (αθλητικής;) μας καθημερινότητας. Κάτι που δεν περιμέναμε (ενδεχομένως σε καμία περίπτωση) να συμβεί σε αγώνα για το πρωτάθλημα του ΝΒΑ. Να όμως που θα συμβεί...

Η αποψινή επιστροφή του ΛεΜπρον Τζέιμς στο Κλίβελαντ ως παίκτης των Μαϊάμι Χιτ έχει σηκώσει μια πόλη στο πόδι. Απαντες κινούνται σε... «βασιλικούς» ρυθμούς περιμένοντας πως και πως την επανεμφάνισή του στην «Quicken Loans Arena» ύστερα από το τέλος της περσινής περιόδου.

Βέβαια οι Καβαλίερς φροντίζουν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους προκειμένου να μην ξεφύγει η κατάσταση. Ηδη απαγόρευσαν κάθε ένδυση που θα χλευάζει τον Τζέιμς, όπως και διάφορα πλακάτ που θα φέρουν συνθήματα κατά του 25χρονου παίκτη και της οικογένειάς του, ενώ κάτι παραπάνω από δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας μέσα και έξω από το γήπεδο. Τόσο περιμετρικά, όσο και πίσω από τον πάγκο των Μαϊάμι Χιτ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Κλίβελαντ βρίσκονται επί ποδός για την άφιξη του ΛεΜπρον στην πόλη, ενώ η παραμονή της ομάδας δεν θα κρατήσει περισσότερο από την διεξαγωγή του αγώνα. Αμέσως μετά το τέλος οι Μαϊάμι Χιτ θα επιστρέψουν στην βάση τους προκειμένου να γλιτώσει τις... χειρότερες αντιδράσεις από τους εξαγριωμένους φίλους των Καβαλίερς.

Για πρώτη φορά φέτος η «Quicken Loans Arena» θα έχει «sold out» αν και υπάρχουν εισιτήρια προς διάθεση στο Ιντερνετ, η τιμή των οποίων ανέρχεται στα 1.700 δολάρια! Ο μέσος όρος των εισιτηρίων ανέρχεται στα 234 δολάρια, δηλαδή τα ακριβότερα που υπήρξαν ποτέ σε αγώνα της κανονικής περιόδου. Αλλωστε ήταν λογικό να εκτοξεύσουν τις τιμές στα ύψη, αφού μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρον, έπεσε δραματικά και ο μέσος όρος των εισιτηρίων που «κόβουν» οι Καβαλίερς από το ξεκίνημα της σεζόν...

«Δεν ανησυχώ καθόλου. Ξέρω ότι θα είναι δύσκολα αλλά θα κάνω τα πάντα για να μπω μέσα και να κερδίσουμε το παιχνίδι. Είμαι έτοιμος οποιαδήποτε πρόκληση και αν δεχτώ. Θα είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα. Εχω υπέροχες αναμνήσεις από αυτή την πόλη. Πολλές φορές, για όλα όσα έχω κάνει στη ζωή μου, έχω ευχαριστήσει αυτή την πόλη αλλά και τους φιλάθλους της οι οποίοι μου έδωσαν την ευκαιρία, εκτός από το να εξελίξω το ταλέντο μου, να ωριμάσω και να γίνω από παιδί, άντρας» είναι τα λόγια του ΛεΜπρον Τζέιμς λίγες ώρες πριν από την πρώτη του επίσκεψη στο Κλίβελαντ από τη μέρα της αποχώρησής του:

«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ χειρότερα και από τότε που επέστρεψε ο Κάρλος Μπούζερ! Οι 20.000 άνθρωποι που θα βρεθούν στο γήπεδο θα δημιουργήσουν μεγάλο πονοκέφαλο από τις αποδοκιμασίες τους» εξηγεί ο Ντρου Γκούντεν των Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος είχε περάσει τέσσερα χρόνια της καριέρας του στο Κλίβελαντ.


Τον λόγο πήρε και ο Σακίλ Ο’ Νιλ, ο οποίος με το σύνηθες χιούμορ του, είπε: «Εχω άγχος! Θέλω να δω αν θα πετάξει την πούδρα στον αέρα όπως κάνει πάντα» ενώ ο Ντουέιν Ουέιντ τον συμπλήρωσε: «Το κάνει πάντα! Αν δεν το κάνει τώρα θα πάω και θα το κάνω εγώ γι’ αυτόν...» δήλωσε ο σταρ των Χιτ και κατέληξε: «Το μόνο που θέλω να του πω είναι να μην προσπαθήσει να πετύχει 100 πόντους. Απλά και μόνο να κάνει το παιχνίδι του...»

Βέβαια στέλεχος των Καβαλίερς δεν έκρυψε την ανησυχία του: «Για να είμαι ειλικρινής φοβάμαι λίγο! Είναι μερικοί που δεν τους νοιάζει τίποτα απολύτως. Απλά σκέφτονται πώς να το βγάλουν αυτό που νιώθουν από μέσα τους...» Από την άλλη, ο υπεύθυνος επικοινωνίας των Καβαλίερς, Ταντ Κάρπερ, είχε πει: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια» και γι αυτό οι ιθύνοντες της ομάδας εργάζονται πυρετωδώς για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα από τον Αύγουστο, όταν και ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα του πρωταθλήματος.

Πάντως, φόβος υπάρχει. Αλλωστε οι κάτοικοι του Κλίβελαντ έχουν αποδείξει ότι εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, όπως ακριβώς συνέβη το 2001 και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα για το πρωτάθλημα του NFL, μεταξύ των Μπράουνς και του Τζάκσονβιλ. Τότε είχαν πετάξει στον αγωνιστικό χώρο σωρεία αντικειμένων και πλαστικών μπουκαλιών, πολλά εκ των οποίων περιείχαν και... αλκοόλ!

Οι άνθρωποι των Καβαλίερς εξηγούν ότι δεν πρόκειται να περάσει τίποτα το μεταλλικό μέσα στην «Quicken Loans Arena» χάρη στους ολόσωμους ανιχνευτές μέταλλου που είχαν τοποθετηθεί το 2005: «Τηρούμε απόλυτα τις προϋποθέσεις για την ασφάλεια. Εξάλλου δεν θέλουμε να νιώθουν οι φίλοι της ομάδας ότι μπαίνουν σε αστυνομικό τμήμα. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει» κατέληξε ο Κάρπερ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου