Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Πρωτεΐνες από σαλαμάνδρα νικούν τον καρκίνο

Μια νέα θεραπεία, η οποία κρατά τους καρκινικούς όγκους σε «ύπνωση», αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
Η επαναστατική προσέγγιση βασίζεται στην επανενεργοποίηση γονιδίων που καταστέλλουν τον καρκίνο και τα οποία έχουν απενεργοποιηθεί εξαιτίας της νόσου.

Βέβαια, με τη νέα αυτή μέθοδο δεν μειώνεται το μέγεθος του πρωτογενούς όγκου, αλλά σταματά η εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του όγκου στον υπόλοιπο οργανισμό, γεγονός άκρως σημαντικό για την επιβίωση των ασθενών.
Η ομάδα από το Νότιγχαμ, που έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνική σε ζώα με ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 100%, όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «Μolecular Cancer», ελπίζει τώρα να ξεκινήσει συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία με στόχο ανάπτυξη θεραπείας για τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ανοίξουν τον «διακόπτη» των ογκοκατασταλτικών γονιδίων, χρησιμοποιώντας πρωτεΐνες από σαλαμάνδρες οι οποίες έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν ανθρώπινα γονίδια.
Όταν οι πρωτεΐνες αυτές αναμείχθηκαν με καρκινικά κύτταρα του μαστού, κατάφεραν να επανενεργοποιήσουν τα γονίδια που καταστέλλουν τον καρκίνο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού η έγχυση πρωτεϊνών της σαλαμάνδρας έβαλε «φρένο» στη νόσο, προτού αυτή εξαπλωθεί.

Τώρα, οι επιστήμονες στοχεύουν στην απομόνωση των συγκεκριμένων πρωτεϊνών, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για ανάπτυξη φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου