Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

«Βρεξούδια» το Σάββατο στις Σέρρες

Κανένας άνδρας δεν μπορεί να πλησιάσει!

Ρόλους θα αλλάξουν γυναίκες και άνδρες το Σάββατο στις Σέρρες. Οι γυναίκες θα έχουν τον κυρίαρχο ρόλο και οι άνδρες θα μείνουν στα σπίτια τους και θα κάνουν δουλείες, καθώς αναβιώνει το έθιμο της «Μπαμπώς» ή «Βρεξούδια» στις περιοχές Ν. Πέτρα, Μονοκκλησιά, Α. Καμήλα και Χαροπό.

Σε πολλές περιοχές, η μέρα αυτή ονομάστηκε μεταγενέστερα «Ημέρα της Γυναικοκρατίας».

Στο νομό Σερρών, η μέρα αυτή είναι μέρα τιμής στην γηραιότερη γυναίκα του χωριού (μπάμπω) που εκτελούσε κατά το παρελθόν και χρέη μαμής .

Ανήμερα του εθίμου όλες οι παντρεμένες γυναίκες του χωριού υπό τους ήχους μουσικών οργάνων (παλιότερα με τους ήχους της γκάιντας) μαζεύονται στην κεντρική πλατεία και από εκεί πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως για να της προσφέρουν δώρα. Στην συνέχεια, σχηματίζοντας πομπή, με σκωπτικά τραγούδια χορό και κρασί την περιφέρουν στην πλατεία.

Καθ' όλη τη διάρκεια του τελετουργικού δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς άντρας, διότι τα δρώμενα είναι ακατάλληλα για τα αντρικά μάτια κι αυτιά. Αν παρόλα αυτά τολμήσει κάποιος να πλησιάσει, τότε οι γυναίκες τον κυνηγούν, τον καταβρέχουν και προσπαθούν να του βγάλουν ένα ρούχο, το οποίο στην συνέχεια θα δημοπρατήσουν.

Μετά το πέρας της πομπής ακολουθεί γλέντι με σκωπτικά τραγούδια, παραδοσιακά εδέσματα και πολύ κρασί μέχρι τελικής πτώσης.

Το έθιμο αυτό, το έφεραν οι Θρακιώτισες από την Πέτρα της Ανατολικής Ρωμυλίας και το γιορτάζουν κάθε χρόνο, από την εγκατάσταση τους στη Ν. Πέτρα Σερρών. Πολύ αργότερα διαδόθηκε και σε άλλα χωριά του Νομού Σερρών, όπου υπήρχαν Θρακιώτες.

Σύμφωνα με τους λαογράφους, το έθιμο έχει ρίζες αρχαιοελληνικές και θυμίζει τα Θεσμοφόρια και περισσότερο τα Αλώα που γίνονταν την ίδια εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου