Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΠΟΥ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΔΩ, ΣΤΙΣ 22:00

THE DERBY OF MANCHESTER...


Tις τελευταίες εβδομάδες, στην ποδοσφαιρική Ευρώπη διεξάγονται πολλά μεγάλα ντέρμπι και δίχως αμφιβολία, αυτό ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Σίτι, είναι από τα σπουδαιότερα. Όπως όλα τα μεγάλα ντέρμπι του πλανήτη, έτσι κι αυτό μεταξύ των δύο ομάδων του Μάντσεστερ, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη αντιπαλότητα και το μίσος ανάμεσα στις δύο ομάδες αλλά και τις διαφορές που τους χωρίζουν και έξω από τον αγωνιστικό χώρο....



Αρχικά και μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν μικρή και είναι χαρακτηριστικό πως οι οπαδοί τους, παρακολουθούσαν τα παιχνίδια αμφότερων των δύο συλλόγων της πόλης, όταν αγωνίζονταν στην έδρα τους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, μοιράζονταν το ίδιο γήπεδο για μικρό χρονικό διάστημα, μετά το βομβαρδισμό του Ολντ Τράφορντ, στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο ομάδες, άρχισε να αυξάνεται ραγδαία, μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ επισημαίνουν διαχρονικά πως η Σίτι, είναι αρκετά χρόνια μακριά από τους τίτλους και γενικά δε συγκρίνεται με τη δική τους, ενώ οι οπαδοί της Σίτι από τη μεριά τους, τονίζουν πως η δική τους ομάδα δικαιούται να λέει, πως είναι η μοναδική ομάδα του δήμου του Μάντσεστερ, αφού η Γιουνάιτεντ εδρεύει στον όμορο δήμο του Τράφορντ, που είναι πολεοδομικό συγκρότημα του Μάντσεστερ. Χαρακτηριστικό του μίσους ανάμεσα στις δύο ομάδες, είναι και το γεγονός πως όταν πριν λίγο καιρό, υπήρχαν έντονες φήμες πως ο Ρούνεϊ θα πήγαινε στη Σίτι, αν δεν ανανέωνε με τη Γιουνάιτεντ (τελικά ανανέωσε), οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων», πήγαν έξω από το σπίτι του Άγγλου επιθετικού με ένα πανό που ανέφερε, πως αν πάει στη Σίτι θα πεθάνει!

Όση κι αν είναι όμως, η αντιπαλότητα που χωρίζει τις δύο ομάδες εκτός και εντός γηπέδου, αυτό δε σημαίνει πως δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό, η μία στην άλλη. Έτσι στις 10 Φεβρουαρίου του 2008, στο Ολντ Τράφορντ διεξήχθη, ένα ντέρμπι διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ο λόγος ήταν πως η Γιουνάιτεντ, τιμούσε τη μνήμη των οχτώ παιχτών, που έχασαν τη ζωή τους στις 6 Φεβρουαρίου του 1958, στη γνωστή «τραγωδία του Μονάχου». Έτσι, στο ματς ανάμεσα στη Γιουνάιτεντ και τη Σίτι, που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα στο Ολντ Τράφορντ, οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν με κλασσικές εμφανίσεις, ενώ οι δύο προπονητές, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και Σβεν Γκόραν Έρικσον, μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο κρατώντας ένα στεφάνι, στη μνήμη των παιχτών που έχασαν τη ζωή τους, σε εκείνη την αλησμόνητη αεροπορική τραγωδία. Το σημαντικότερο όμως, είναι πως εκείνο το απόγευμα, στις κερκίδες του «θεάτρου των ονείρων», βρέθηκαν και οπαδοί της Σίτι, οι οποίοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, μαζί με αυτούς της Γιουνάιτεντ και τίμησαν τους νεκρούς της «τραγωδίας του Μονάχου», δείχνοντας πως παρά την όποια αντιπαλότητα μεταξύ τους, δε λείπει ο σεβασμός και ο πολιτισμός! Ευτυχείτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου