Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μπουτάρης : "Θα ορκιστώ πολιτικά ή με Ραββίνο"


Νέο σήριαλ στη διαμάχη του με τον μητροπολίτη Άνθιμος, έδωσε ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.



Με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", ξεκαθαρίζει ότι επιθυμεί να ορκιστεί πολιτικά, ότι θα παραχωρήσει χώρο στους μουσουλμάνους για ανέγερση τεμένους και ότι σχεδιάζει της λειτουργία χώρου αποτέφρωσης νεκρών.

Στην ερώτηση για το αν η τελετή ορκωμοσίας θα είναι θρησκευτική απαντά:

"Η ορκωμοσία είναι πρωτίστως πολιτική. Εάν θέλει κάποιος να φωνάξουμε τον παπά, να τον φωνάξουμε. Αλλά να φωνάξουμε και το ραβίνο εάν οι Εβραίοι θέλουν να ορκιστούν και θρησκευτικά".

Για το τέμενος τονίζει:

"Μετά το θέμα με την προσευχή των μουσουλμάνων με ρώτησαν τι θα κάνω για τζαμί. Είπα, εγώ θα φωνάξω τη μουσουλμανική κοινότητα και θα τους πω: Ορίστε, αυτός είναι ο χώρος, χτίστε το τζαμί σας".

Για το αποτεφρωτήριο επανέλαβε ότι θα το προχωρήσει:

"Το αποτεφρωτήριο θα το κάνουμε. Υπάρχει γερμανική εταιρεία που έρχεται, το κατασκευάζει, το δουλεύει πέντε χρόνια και μετά το παραδίδει. Το είχα ψάξει όταν έχασα τη γυναίκα μου".

Ο κ. Μπουτάρης κάνει άνοιγμα και στους τούρκους τουρίστες :

"Είναι μερικά πράγματα που δεν τα ξέρει η Θεσσαλονίκη γιατί δεν διαβάζει Ιστορία. Η πλατεία Ελευθερίας ονομάστηκε έτσι από τον Κεμάλ Ατατούρκ. Εκεί ξεκίνησε η Επανάσταση των Νεότουρκων. Στην πλατεία αυτή σκοπεύω να κάνω υπόγειο πάρκινγκ τετραώροφο και επάνω μνημεία για τους Εβραίους Θεσσαλονικείς μάρτυρες και την Επανάσταση των Νεότουρκων. Να έρθουν 300.000 Τούρκοι και 300.000 Εβραίοι να προσκυνούν τα πατρογονικά τους. Πώς πάμε εμείς στην Κωνσταντινούπολη, προσκυνάμε την Αγια-Σοφιά και χώνουμε τα ωραία μας λεφτά; Στις 26 Οκτωβρίου έφυγαν από τη Σαλονίκη 5.000 και πήγανε στην Πόλη. Θα μας πέσει άσχημα να έρχονται και εδώ; Ας πιστεύουν ό,τι θέλουν -άσε που δεν μπορείς να αρνηθείς την Ιστορία, ότι αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν εδώ".

Στην ερώτηση πως θα συνυπάρξει με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο και τον Νομάρχη κ. Ψωμιάδη απαντά με νόημα:

"Θεσμικά. Καλημέρα, ευχαριστώ, αντίο. Στέλνεις μια ατζέντα θεμάτων στο μητροπολίτη και λες ότι υπεύθυνος από το δήμο είναι ο τάδε αντιδήμαρχος. Ποια είναι τα κοινά θέματα; Τα συσσίτια για τους απόρους, τα ναρκωτικά, οι άστεγοι, οι ανήμποροι... Κάποια μπορούμε να τα κάνουμε από κοινού για να έχουμε οικονομία".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου