Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Σπάνια νομίσματα και... επιτόκια στην αρχαιότητα

Τα σπανιότερα και καλύτερα νομίσματα από τη συλλογή του, που αριθμεί περισσότερα από 13.000 κομμάτια, παρουσιάζει από τις 24 Νοεμβρίου και για τρεις μήνες το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η έκθεση «Ιστορίες νομισμάτων - Αφηγήσεις πόλεων» αποτελείται από 160 νομίσματα, σε ένα γεωγραφικό ταξίδι από τη Θράκη μέχρι τη Μεσοποταμία, από τον 6ο αιώνα π.Χ. αι. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ..

Τα νομίσματα της έκθεσης είναι φτιαγμένα από ήλεκτρο (κράμα χρυσού και αργύρου), άργυρο και χαλκό, ενώ οι εικονογραφίες τους εκφράζουν την αυτονομία και την πολιτισμική ταυτότητά τους.

Μεταξύ άλλων, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τι κοινό έχουν η γεωγραφία με τη νομισματική, ποιά ήταν η Αμαξιτός και τι απεικόνιζαν οι δύο όψεις των αργυρών νομισμάτων που έκοψε το 430 π.Χ. ο βασιλιάς της Θράκης Σπαράδοκος.

Η νομισματική συλλογή του ΙΜΕ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη μικρασιατική συλλογή στον κόσμο και έφτασε στην Ελλάδα το 2007. Αντιπροσωπεύει τις περισσότερες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου, από τη Γαλλία και την Αίγυπτο, με έμφαση τη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Πληροφορίες

Kέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 25.40.323)

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ

Διάρκεια έκθεσης: 24 Νοεμβρίου - 28 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου