Το βουητό στα αυτιά είναι ένα σύμπτωμα. Ο ασθενής, ενώ δεν υπάρχουν εξωτερικοί ήχοι, ακούει συνεχώς ένα βουητό που μπορεί να περιλαμβάνει κουδουνίσματα ή σφυρίγματα ή άλλους θορύβους.
Τα άτομα με βουητό στα αυτιά μπορούν λόγω του συμπτώματος αυτού, να υποφέρουν από στεναχώρια, απογοήτευση, κατάθλιψη, άγχος, συχνές αλλαγές της διάθεσης τους, ένταση, ευερεθιστικότητα, δυσκολίες στη συγκέντρωση, αϋπνία. Μερικοί ασθενείς στα πρώτα στάδια της ασθένειας τους, μπορούν να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας.
Το συνεχές βουητό στα αυτιά οφείλεται σε βλάβες των ακουστικών κυττάρων του εσωτερικού αυτιού. Οι μικροσκοπικές τριχοειδείς προεκτάσεις των κυττάρων αυτών που βρίσκονται την επιφάνειά τους, δεν κινούνται πλέον φυσιολογικά λόγω της πίεσης που τους εξασκούν τα ηχητικά κύματα.
Οι βλάβες δημιουργούν μια συνεχή τυχαία κίνηση των τριχοειδών προεκτάσεων των ακουστικών κυττάρων, σε μια κατάσταση διαρκούς ερεθισμού. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα ακουστικά κύτταρα στέλλουν συνεχώς τυχαία ηλεκτρικά σήματα που δεν οφείλονται σε εξωτερικά ηχητικά κύματα και ο εγκέφαλος τα αντιλαμβάνεται σαν ένα θόρυβο, ένα συνεχές βουητό.
Οι συχνότερες αιτίες του βουητού στα αυτιά είναι:
|
Κάθε φορά που υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της ακοής μας. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την απομάκρυνση από τις πηγές δυνατού ήχου που μπορεί να τραυματίσει τα αυτιά μας και τη χρήση ωτοασπίδων. Στους ασθενείς με εμβοές, ο δυνατός ήχος επιδεινώνει το πρόβλημα.
Τα άτομα που αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά ότι έχουν συνεχές βουητό στα αυτιά τους, πρέπει να συμβουλεύονται τον ειδικό γιατρό. Αυτό επιβάλλεται άμεσα εάν ο ασθενής παρουσιάζει ταυτόχρονα απώλεια ακοής ή και ίλιγγο.
Ο γιατρός αφού πάρει το ιστορικό μπορεί να εξετάσει τον ασθενή για να βρει εάν υπάρχει μια υποβόσκουσα παθολογική κατάσταση που προκαλεί το βουητό.
Δεν υπάρχει θεραπεία που μπορεί να εξαλείψει πλήρως τις εμβοές. Δεν υπάρχουν φάρμακα ειδικά εναντίον του βουητού. Στα αρχικά στάδια ή εάν συνυπάρχουν και άλλες διαταραχές, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν.
Όμως υπάρχουν τεχνικές που επιτρέπουν στον ασθενή να χειρίζεται αποτελεσματικά το ενοχλητικό σύμπτωμα με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να ζει μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή.
Η μείωση του στρες, η αποφυγή της έκθεσης σε δυνατούς ήχους, το καθάρισμα των αυτιών από το κερί, μπορούν να βοηθήσουν. Τα βοηθήματα για τη βελτίωση της ακοής όταν υπάρχει πρόβλημα βαρηκοΐας βοηθούν στη μείωση της αντίληψης από τον ασθενή των εμβοών.
Οι τεχνικές χαλάρωσης, η ύπνωση, η υπνοθεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη, βοηθούν διότι επιτρέπουν στον ασθενή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βιώνει, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει το βουητό που αισθάνεται. Με τις τεχνικές αυτές μαθαίνει να επικεντρώνει αλλού την προσοχή του και κατορθώνει να συνηθίζει να μη δίνει σημασία στο ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα.
Επίσης το αλκοόλ, το κάπνισμα, ο καφές πρέπει να αποφεύγονται από τους ασθενείς με βουητό διότι το επιδεινώνουν.
Συνοπτικά θα τονίσουμε ότι το βουητό στα αυτιά είναι ένα συχνό πρόβλημα. Επιβάλλεται διερεύνηση από το γιατρό που πρέπει να γίνεται άμεσα εάν συνυπάρχουν ίλιγγος και πτώση της ακοής. Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης που μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και βοηθούν τον ασθενή να έχει μια φυσιολογική και παραγωγική ζωή.
To άρθρo αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Medlook. Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την έγγραφη άδεια από το Μedlook.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου