Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα αυξάνονται με την αύξηση της ηλικίας.
Όμως στον οργασμό υπάρχει εξαίρεση. Νέα έρευνα δείχνει ότι πέραν του 50% των γυναικών ηλικίας 18 έως 30 ετών αναφέρουν διαταραχές σε σχέση με τον οργασμό. Αντίθετα, στις γυναίκες ηλικίας 31-54 ετών, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν διαταραχές σε σχέση με τον οργασμό είναι σημαντικό χαμηλότερο.
Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των γυναικών. Η αυτοεκτίμηση, η αίσθηση της ολοκλήρωσης και οι σχέσεις τους μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά προκαλώντας τους έτσι ένα μεγάλο συναισθηματικό κόστος.
Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικοί συσχετισμοί μεταξύ σοβαρών σεξουαλικών δυσλειτουργιών στις γυναίκες, μειωμένης σωματικής και συναισθηματικής ικανοποίησης και ευεξίας.
Έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίζονται τα προβλήματα της σεξουαλικής λειτουργίας στις γυναίκες και να λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης κάθε φορά που αυτό είναι δυνατό. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες με ορμόνες ή άλλα φάρμακα που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή της γυναίκας που υποφέρει.
Στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να έχει σεξουαλική δυσλειτουργία περιλαμβάνονται η ηλικία, το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ο τρόπος ζωής, οι προηγούμενες εμπειρίες σεξ και η συνολική σωματική υγεία.
Για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα και για να το κατανοήσουν και αντιμετωπίσουν καλύτερα, γιατροί από κλινική γυναικολογικής ουρολογίας στη Νέα Υερσέη στις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν έρευνα σε 587 γυναίκες ηλικίας 18 έως 95 ετών.
Οι γυναίκες ερωτήθηκαν για 6 κύριους τομείς σεξουαλικής δυσλειτουργίας:
- Απουσία επιθυμίας
- Προβλήματα διέγερσης
- Έλλειψη λίπανσης
- Πρόβλημα για την επίτευξη οργασμού
- Απουσία ικανοποίησης
- Πόνος κατά τη συνουσία
Τα αποτελέσματα έδειξαν:
- Η μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα: Οι ηλιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα ήταν οι γυναίκες 31 έως 45 ετών (87%), οι γυναίκες 18 έως 30 ετών (85%) και οι γυναίκες 46 έως 54 ετών (74%). Μετά, η δραστηριότητα σχετική με το σεξ μειωνόταν απότομα στις γυναίκες 55 έως 77 ετών (45%) και στις γυναίκες άνω των 70 ετών (15%)
- Το σημαντικότερο πρόβλημα σχετικό με το σεξ: Το σημαντικότερο πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας ήταν η απουσία επιθυμίας (47%), τα προβλήματα οργασμού (45%), οι διαταραχές διέγερσης (40%), η απουσία ικανοποίησης (39%), η έλλειψη λίπανσης (37%) και ο πόνος κατά τη συνουσία (35%)
- Η αύξηση ηλικίας και η επιδείνωση στο σεξ: Σε 5 από τις 6 κατηγορίες σεξουαλικών δυσλειτουργιών, καταγράφηκε επιδείνωση λόγω αύξησης της ηλικίας. Η επιδείνωση στην επιθυμία για σεξ λόγω ηλικίας πέρασε από το 36% στο 96%, για τη διέγερση από το 27% στο 54%, για τη λίπανση από το 26% στο 45%, για την ικανοποίηση από το 28% στο 88% και για τον πόνο από το 10% στο 56%
- Ο οργασμός και η ηλικία: Στη μόνη κατηγορία δυσλειτουργιών του σεξ που διαπιστώθηκε διαφορετική εξέλιξη ανάλογα με την ηλικία ήταν στις δυσκολίες σχετικές με τον οργασμό. Στις ηλικίες 18 έως 30 ετών το ποσοστό των γυναικών που είχαν προβλήματα οργασμού ήταν 54% ενώ στις ηλικίες 31 έως 45 ετών ήταν 43% και στις ηλικίες 46 έως 54 ετών ήταν 48%. Ακολούθως στις ηλικίες 55 έως 70 ετών, τα προβλήματα οργασμού παρουσίαζαν αύξηση με 66% των γυναικών να αναφέρουν προβλήματα και μετά την ηλικία των 70 ετών τα προβλήματα οργασμού επηρέαζαν 87% των γυναικών
- 18-30 ετών: Οργασμός (54%), επιθυμία (36%), ικανοποίηση (28%)
- 31-45 ετών: Επιθυμία (48%), οργασμός (43%), ικανοποίηση (40%)
- 46-54 ετών: Επιθυμία (65%), ικανοποίηση (53%), οργασμός (48%)
- 55-70 ετών: Επιθυμία (77%), οργασμός (66%), ικανοποίηση (65%)
- Άνω των 70 ετών: Επιθυμία (96%), ικανοποίηση (88%), οργασμός (87%)
Επισημαίνεται από τους ερευνητές ότι μια ανάλογη έρευνα που έγινε για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες στην Τουρκία, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα. Για αυτό πιστεύουν ότι πιθανόν υπάρχει περισσότερο μια βιολογική αιτία για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας παρά μόνο κοινωνικοί ή πολιτισμικοί παράγοντες. Ωστόσο οι εν λόγω παράγοντες επηρεάζουν τις ψυχολογικές πτυχές των δυσλειτουργιών.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να ενδιαφέρονται οι γιατροί για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες των γυναικών.
Είναι ένα σύνολο διαταραχών που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό γυναικών με σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα της ζωής, την ευεξία, τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και για αυτό επιβάλλεται η έγκαιρη ανίχνευση και η ορθή διάγνωση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου