Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Σωστή διατροφή για ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη

Δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται κάθε χρόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, που υπόσχονται ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη. Οι επιστήμονες, όμως, έρχονται τώρα να υποστηρίξουν ότι ίσως είναι καλύτερη ιδέα να αναζητήσετε τη λύση για το συγκεκριμένο πρόβλημα στο ψυγείο σας, αντί να στραφείτε στο γιατρό σας για βοήθεια.

Ο πόνος στην πλάτη εκτιμάται ότι αποτελεί την τρίτη πιο κοινή αιτία που οδηγεί τους ανθρώπους στο γιατρό, μετά το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Σε αρκετές περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να γίνει εξουθενωτικός και ο ασθενής να μην μπορεί να ανακουφιστεί. Φαίνεται, όμως, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα, ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
«Πρόκειται για ένα αναδυόμενο πεδίο της επιστήμης», δηλώνει με ενθουσιασμό η Αμερικανίδα διαιτολόγος Nicolette Pace.

Φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ω 3 λιπαρά
Μαζί με τις παραδοσιακές θεραπείες, όπως τα φάρμακα και η φυσιοθεραπεία, ορισμένοι επιστήμονες στρέφονται επίσης σε συγκεκριμένα τρόφιμα για την αντιμετώπιση του πόνου στην πλάτη.
Τα κεράσια, για παράδειγμα, μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο.
Στο πανεπιστήμιο του Michigan οι ερευνητές βρήκαν ένα χημικό προϊόν σε ξινά κεράσια που έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Είναι η ίδια χημική ουσία που δίνει στον καρπό αυτό το βαθύ, πορφυρό χρώμα.
Το ελαιόλαδο, η σόγια, το πράσινο τσάι, τα φρούτα και τα λαχανικά - ιδιαίτερα όσα έχουν έντονα χρώματα - έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή του χόνδρου στην σπονδυλική στήλη, που βοηθάει στη ρύθμιση του πόνου στην πλάτη και ακαμψία.
«Το θέμα της διατροφής είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντικό για πολλούς και διάφορους λόγους», τονίζει ο Δρ Ricardo Cruciani, ο οποίος ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του πόνου στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel του Μανχάταν.
Ο Δρ Cruciani υποστηρίζει ότι αν και τα τρόφιμα δεν μπορούν να απομακρύνουν το χρόνιο πόνο στην πλάτη σε μόνιμη βάση παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία.
«Αν καταναλώνετε ορισμένους τύπους λιπαρών οξέων, όπως τα ωμέγα 3, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην φλεγμονή», δηλώνει.
Αυτό σημαίνει ότι τρόφιμα όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και τα καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τον πόνο.
Η διαιτολόγος Nicolette Pace υποστηρίζει ότι με την πάροδο του χρόνου, τα τρόφιμα αυτά μπορούν ακόμη και να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του πόνου.
Πολλές άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι άτομα με χρόνιο πόνο στην πλάτη είχαν ανεπάρκεια της βιταμίνης D. Όταν πήραν τα συμπληρώματα βιταμινών, ο πόνος στην πλάτη τους μειώθηκε.
Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν, ότι υπάρχουν από την άλλη πλευρά και τρόφιμα που μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου