Ολα ξεκίνησαν πριν από έξι περίπου χρόνια, όταν η τηλεόραση του ΑΝΤ1 αποφάσισε να κάνει δεκτή την πρόταση μιας νεαρής, όμορφης ψυχολόγου να εντάξει στο πρόγραμμά του ενημερωτικά πεντάλεπτα ψυχολογικών αναζητήσεων.
Το «Ανάλυσέ το» (όνομα της σχετικής εκπομπής) εξελίχθηκε σε ένα πετυχημένο project και έγινε η αφορμή προκειμένου να εκτοξευθεί η φήμη της Σάντυς Κουτσοσταμάτη. Λίγο μετά στη ζωή της μπήκε ο ΠΑΟΚ, δίνοντάς την την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης με τη διοργάνωση ημερίδων και τακτικών συνεδριών για τη σωστή ενημέρωση γονέων, προπονητών και αθλητών στα τμήματα υποδομής του «δικέφαλου» του Βορρά.
Μια πρωτοβουλία την οποία «αγκάλιασε» και πίστεψε η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι αυτή η συνεργασία συνεχίζεται με επιτυχία για 4η σεζόν.
- Μήπως είναι πολυτέλεια για τις ομάδες η παρουσία ψυχολόγου;
«Οχι, δεν είναι πολυτέλεια. Η παρουσία ψυχολόγων είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους συλλόγους. Για αυτό και ιδιαίτερα στο εξωτερικό θεωρείται κάτι φυσιολογικό και αυτονόητο. Στόχος μας στον ΠΑΟΚ είναι να βοηθηθούν τα παιδιά μικρότερων ηλικιών να λειτουργούν ομαδικά, να διαχειριστούν το άγχος τους, να έχουν θετική σκέψη και πάνω απ’ όλα να είναι υγιείς προσωπικότητες. Στην Ελλάδα απ' όσο γνωρίζω παρόμοιο πρόγραμμα με την παρουσία ψυχολόγων ακολουθούσε ή ακολουθεί ακόμη ο Παναθηναϊκός».
- Σας αφήνει ικανοποιημένη το αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται στον ΠΑΟΚ;
«Θεωρώ πως ναι. Ο περισσότερος κόσμος σήμερα που κάνει καθημερινά αγώνα δρόμου για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ζωής, να μπορεί να είναι αποδοτικός στη δουλειά του, στη σχέση του, στη οικογένειά του, γνωρίζει ότι ένα βασικό συστατικό της επιτυχίας του σε ό,τι κάνει είναι να είναι καλά ο ίδιος με τον εαυτό του.
Η ψυχολογία, η σωστή διαχείριση άγχους και συναισθημάτων, η αυτοεκτίμηση είναι επομένως πολύ σημαντικά, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον αθλητισμό και πολύ περισσότερο για τον πρωταθλητισμό, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και όπου ένας άνθρωπος κρίνεται σε καθημερινό επίπεδο από τις επιδόσεις του. Εκεί ο δικός μας ρόλος συμβουλευτικά θεωρείται πως είναι σημαντικός και μπορεί να βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».
- Πώς βρεθήκατε στον ΠΑΟΚ;
«Πριν από μια 5ετία μου το πρότεινε ένας καθηγητής πανεπιστημίου με τον οποίο είχα συνεργαστεί για μια διπλωματική εργασία».
- Με τον ΠΑΟΚ είχατε κάποια σχέση;
«Είμαι ΠΑΟΚ, έχω μεγαλώσει στην Τούμπα και τόσο ο μπαμπάς μου όσο και ο παππούς μου φρόντισαν να με κάνουν ΠΑΟΚτσού. Οπότε παραστάσεις υπήρχαν στο σπίτι. Δεν πηγαίνω συχνά στο γήπεδο, όμως παρακολουθώ και ξέρω τι γίνεται στην ομάδα. Βλέπω την προοπτική συνεργασίας μου με τον ΠΑΟΚ ως μια μεγάλη πρόκληση».
- Με τον Ζαγοράκη συζητάτε; Ασχολείται καθόλου με τις μικρότερες ηλικίες;
«Ασχολείται περισσότερο από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Φυσικά και συζητώ μαζί του και μάλιστα τακτικά. Είναι ανοικτό μυαλό με προοδευτικές αντιλήψεις, ξέρει να ακούει και πάνω από όλα θέλει το καλύτερο για τα παιδιά, αυτό θέτει ως γνώμονα, ως βάση για κάθε ιδέα που του προτείνουν. Η πρώτη ερώτηση που κάνει όταν του προτείνω κάτι είναι: ''Θα είναι κάτι καλό για τα παιδιά; Θα τα βοηθήσει;''. Είναι χαρά μου να συνεργάζομαι μαζί του. Είναι μεγάλη προσωπικότητα, κεφάλαιο για τον ΠΑΟΚ».
- Σας έχει γίνει πρόταση να εφαρμόσετε το πρόγραμμα που έχετε στον ΠΑΟΚ και σε άλλους συλλόγους;
«Ναι, προτάσεις υπάρχουν πολλές, από τη στιγμή όμως που η συνεργασία μου με την ομάδα του ΠΑΟΚ βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και μου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόζω πρακτικές ωφέλιμες για το σύλλογο δεν βλέπω το λόγο να αφήσω την ομάδα».
- Εχετε γράψει κι ένα βιβλίο, το «Ανάλυσέ το μόνος σου», το οποίο σημείωσε επιτυχία...
«Ηταν ένα βιβλίο που βασίστηκε στις τηλεοπτικές εκπομπές που έκανα για 6 χρόνια στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Τώρα ετοιμάζω κι ένα παραμύθι που περνάει ένα θετικό τρόπο σκέψης στα παιδιά».
«Στόχος του ΠΑΟΚ η σωστή επικοινωνία»
Μια από τις τελευταίες ημερίδες ψυχολογίας που διοργάνωσε σε συνεργασία με τον ΠΑΟΚ είχε θέμα «Ηγετική συμπεριφορά και το ομαδικό πνεύμα των ποδοσφαιριστών της ακαδημίας». Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μας εξηγεί:
«Αυτές οι ηλικίες είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Κάποια από αυτά τα παιδιά θα προετοιμαστούν για τη μεγάλη ομάδα, για να κάνουν το μεγάλο βήμα. Κάποια θα επιλεχθούν, κάποια όχι. Κάποια θα νιώσουν απόρριψη, μεγαλύτερη πίεση από τα άλλα, σε αρκετές περιπτώσεις οι ίδιοι οι γονείς συμβάλλουν στη γιγάντωση του άγχους και της πίεσης.
Υπάρχουν παιδιά που έρχονται να παίξουν στον ΠΑΟΚ από διαφορετική πόλη, ζουν σε ξενώνες, αλλάζει η ζωή τους Καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτές τις καταστάσεις μέσα από επαφές με τους γονείς, με τους προπονητές και με τα ίδια τα παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε και μια άλλη ιδιαιτερότητα.
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής, ο ενήλικας έχει τη δυνατότητα ενδεχομένως να αντιληφθεί και να κρίνει ότι χρειάζεται τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στις μικρές ηλικίες.
Φέτος εμπλουτίσαμε το πρόγραμμά μας, θα υπάρχει συχνότερη επαφή με τους γονείς, οι οποίοι επίσης είναι καλό να εκπαιδευτούν στο πώς να φέρονται στα παιδιά σε σχέση με αυτό με το οποίο ασχολούνται αλλά και με τους προπονητές».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου