Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Οι Τούρκοι έδωσαν άδεια για έρευνες σε ελληνικά ύδατα!

Νέα τουρκική πρόκληση στη Μεσόγειο προκάλεσε την ελληνική διαμαρτυρία σε διπλωματικό επίπεδο. Η τουρκική κυβέρνηση λειτουργώντας ως "διαχειρίστρια¨του ελληνικού θαλάσσιου χώρου έδωσε άδεια σε ιταλικό ερευνητικό σκάφος ώστε να να πραγματοποιήσει εργασίες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Μετά την κίνηση της  Άγκυρας να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους δίνοντας άδεια στο ιταλικό ερευνητικό πλοίο "Explora", η Ελλάδα πραγματοποίησε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα. Όπως ανέφερε ο Γρ. Δελαβέκουρας, η αγγελία αυτή της Τουρκίας είναι παράτυπη καθώς δεν έχει δικαιοδοσία στην περιοχή. «Τέτοιες πράξεις, που δεν εδράζονται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να επιφέρουν έννομες συνέπειες. Δεν επηρεάζουν τα ελληνικά δικαιώματα, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας ενεργεί με αποκλειστικό γνώμονα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συμπληρωματικές αυτές εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας. Αφορούν τοποθέτηση οπτικής ίνας που θα διασυνδέει το Ισραήλ με την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου