Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ηττα "χαστούκι" για τη Μέρκελ - Χάνει στις τοπικές εκλογές


Οι πράσινοι πανηγυρίζουν στο άκουσμα των exit poll

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι Πράσινοι στο κρατίδιο της Βάδης Βυτεμβέργης, σύμφωνα με τα exit poll.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ υπέστησαν μεγάλη ήττα χάνοντας μετά από 58 χρόνια τον προπύργιό τους.


Βάσει των έξιτ πολς που έδωσαν τα δύο δημόσια γερμανικά κανάλια ARD και ZDF, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή στη Στουτγάρδη και νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολς του ARD, το CDU παίρνει 38.0%, οι Πράσινοι 25% , το SPD 23,4% , το FDP είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%  και το κόμμα Αριστερά μένει εκτός βουλής με 3%.

Η πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Στις περιφερειακές εκλογές στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο το SPD με πρωθυπουργό τον Κουρτ Μπεκ υπέστη μεγάλες απώλειες αλλά με 35,8% παραμένει πρώτο κόμμα μπροστά από το CDU με 34% (+1,2), οι Πράσινοι παίρνουν 17% (+12,8%), ενώ τόσο το FDP 4% (-4%) όσο και το κόμμα Αριστερά με 3,2% μένουν εκτός τοπικής βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου