Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μέσα στις επόμενες ώρες αρχίζουν οι βομβαρδισμοί της Λιβύης - Συμμετέχει η Ελλάδα


«Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» δήλωσε αναφορικά με την διεθνή επέμβαση στη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος είχε, σήμερα, έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο χρόνος πλέον κυλάει αντίστροφα στην Λιβύη. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να σηκώσουν αεροπλάνα από τις στρατιωτικές βάσεις της Μεσογείου και να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί. Μια απόφαση που έλαβε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο για δεκάδες άλλα σημαντικά γεγονότα του πλανήτη κοιμάται εδώ και χρόνια τον ύπνο του δικαίου.

Η αναταραχή στην Λιβύη δεν ξεκίνησε χθες. Είναι σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες. Τι περίμεναν άραγε οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς; Να αποδυναμωθούν οι εξεγερμένοι; Να φτάσει ο Καντάφι στην Βεγγάζη; 'Οπως και να έχει ο λίβυος ηγέτης δείχνει οτι είναι ακόμα πολύ σκληρός για να πεθάνει.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκες πρωτεύουσες έχουν συγκληθεί έκατκτα υπουργικά συμβούλια. Η γαλλική κυβέρνηση έχει βγεί μπροστά, πιο μπροστά και από τις ΗΠΑ και δίνει τον τόνο για όσα θα ακολουθήσουν.

"Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα ξεκινήσουν "σύντομα", "εντός ολίγων ωρών" και οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτές", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν.

 "Τα πλήγματα θα αρχίσουν σύντομα. Εντός ολίγων ωρών", δήλωσε ο επισης στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL χωρίς να διευκρινίσει ακριβώς με ποιόν τρόπο, εναντίον ποιών στόχων και υπό ποιά μορφή θα διεξαχθούν οι επιχειρήσεις.

Αυτή η επέμβαση δεν αποτελεί "κατοχή του λιβυκού εδάφους", αλλά "μία επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα για να προστατευθεί ο λιβυκός λαός και να του επιτραπεί να φθάσει στην ελευθερία και για να ανατραπεί το καθεστώς Καντάφι", είπε.

 Αναφερόμενος στη Γερμανία είπε ότι το Παρίσι είχε απογοητευθεί ήδη από τη στάση του Βερολίνου στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, κατά την οποία δεν ενώθηκε με τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Η Νορβηγία και η Δανία είναι έτοιμες να συμβάλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη που εγκρίθηκαν τη νύκτα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Γκρέτε Φαρέμο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιόνας Γκαρ Στόρε δήλωσαν ότι το Οσλο εξετάζει, μαζί με συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τους τρόπους συμβολής της Νορβηγίας στις επιχειρήσεις.

   Στην Κοπεγχάγη, η υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λένε Εσπερσεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει "το συντομότερο δυνατόν" εντός της ημέρας την έγκριση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για τη συμμετοχή της χώρας με μαχητικά αεροσκάφη F-16 στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Tο Βερολίνο δεν είναι υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο "κατανοεί" την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σ΄αυτήν, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Σε δηλώσεις του, ο Βεστερβέλε υπεραμύνθηκε της αποχής της χώρας του από την ψηφοφορία τονίζοντας ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί "να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο".  "Κατανοούμε αυτούς, που για λόγους οι οποίοι είναι σεβαστοί, τάχθηκαν υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη", τόνισε ο Βεστερβέλε σε συνέντευξη Τύπου.

"Ομως, ύστερα από εκτίμηση των κινδύνων, καταλήξαμε στο ότι δε θέλουμε να εμπλέξουμε γερμανούς στρατιώτες σε έναν πόλεμο, σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη", τόνισε ο υπουργός. "Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτοί που ψήφισαν υπέρ (της απόφασης) σέβονται και κατανοούν τη στάση μας", πρόσθεσε.

    Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά αποκλείει τη συμμετοχή της σε μία δύναμη κρούσης στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας Μπονγκντάν Κλιτς.

    Το Κατάρ ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

"Η Λιβύη δεν φοβάται", δήλωσε ο Σάιφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιούς του Καντάφι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των λιβυκών κυβερνητικών δυνάμεων.
 
“Είμαστε στην πατρίδα μας και μαζί με τον λαό μας. Δεν φοβόμαστε", τόνισε από την Τρίπολη στην εκπομπή News Nightline του αμερικανικού δικτύο ABC. "Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα φοβηθούμε. Δεν θα βοηθήσετε τον λαό αν βομβαρδίσετε την Λιβύη για να σκοτώσετε Λίβυους. Καταστρέφεται τη χώρα μας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό", πρόσθεσε.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση υπέρ της χρήσης στρατιωτικής ισχύος εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι, που ανοίγει το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη.
 
Την ίδια ώρα η Ιντερπόλ, με «πορτοκαλί» σήμα της προς την Κυπριακή Αστυνομία, την καλεί να βρίσκεται σε εγρήγορση και να την ενημερώσει, σε περίπτωση, κατά την οποία ο Μουαμάρ Καντάφι, μέλη της οικογένειάς του και στενοί συνεργάτες του, επιχειρήσουν να ταξιδεύσουν μέσω Κύπρου ή να μεταφέρουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, με το σήμα της, που απεστάλη στις αστυνομικές δυνάμεις όλων των κρατών που μετέχουν στην Ιντερπόλ, γίνεται ειδική αναφορά σε 16 άτομα της οικογένειας ή του περιβάλλοντος Καντάφι.
 
Ο κ. Κατσουνωτός ανέφερε, επίσης, ότι η ενέργεια της Ιντερπόλ εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ψηφίσματος που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν άρχισε η κρίση στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου