Κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα τιμήθηκε με βραβείο απο την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Στην απονομή όμως δεν πήγε ο ίδιος, αλλά ο διευθυντής του σχολείου.
Την ώρα που οι αρμόδιοι χορηγούν με το τσουβάλι άδειες σε βαρυποινίτες που δεν επιστρέφουν ποτέ στη φυλακή, οι αρμόδιοι δεν άφησαν σε ένα παιδί που κρατείται, να χαρεί το ίδιο το βραβείο που του απονεμήθηκε απο την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Για την ακρίβεια, δεν ανακοινώθηκε ούτε το όνομά του ούτε η χώρα καταγωγής του. Οπως αναφέρει ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας", στην απονομή των βραβείων, που έγινε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όλοι οι βραβευθέντες ήταν εκεί με τους γονείς, ακόμη και τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Ο νεαρός μαθητής όμως απουσίαζε...Το βραβείο παρέλαβε ο λυκειάρχης του σχολείου που λειτουργεί στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, ο οποίος της επομένη της απονομής οργάνωσε μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές μια μικρή τελετή μέσα στη φυλακή “για να ανακοινώσουμε την επιτυχία του και να του δώσουμε το βραβείο του". Συγκινημένο το παιδί, δέχθηκε τα συγχαρητήρια των συμμαθητών του, ενώ ο διευθυντής των φυλακών τού έκανε και ένα συμβολικό δώρο 100 ευρώ για τη διάκριση.
Πρόκειται για έναν νέο 21 χρόνων, της β' τάξης λυκείου, που ζει και σπουδάζει μέσα στις φυλακές Αυλώνα. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, μαζί με άλλα δέκα παιδιά πήρε μέρος στο διαγωνισμό, που έγινε μέσα στο σχολείο, το οποίο μετατράπηκε σε εξεταστικό κέντρο. Από τα δέκα, τα τρία παιδιά ξεχώρισαν και το γραπτό ενός βραβεύθηκε. Ο μαθητής προέρχεται από χώρα του ανατολικού μπλοκ και είναι στη φυλακή, γιατί -όπως λέει ο διευθυντής του σχολείου του- βρέθηκε μια ατυχή στιγμή σε χώρο που δεν έπρεπε να βρεθεί.
Ο κ.Δαμιανός υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα παιδί σεμνό, χαμηλών τόνων, με πολλά ταλέντα. Βρίσκεται μόνο του στην Ελλάδα, αφού οι γονείς του εξακολουθούν να μένουν στην πατρίδα του. “Από πέρσι που ήρθε στο σχολείο, καταλάβαμε αμέσως πως είχε κλίση στα μαθηματικά. Είχε γερή βασική παιδεία από την πατρίδα του και μόλις σε λίγους μήνες έμαθε να μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα μας. Εχει ταλέντο στα μαθηματικά, αλλά συγχρόνως διαβάζει λογοτεχνία, παίζει μπάσκετ και ζωγραφίζει υπέροχα. Τον έχουμε ήδη παροτρύνει να λάβει μέρος σ' έναν διαγωνισμό που θα κάνει το αντίστοιχο σχολείο των γερμανικών φυλακών στη ζωγραφική και μ' αυτό έχει τώρα απορροφηθεί” αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου