Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Απασχολεί τις γυναίκες το κακό σεξ;

Η σύντροφός σας δεν είναι ικανοποιημένη στο κρεβάτι. Έχει σημασία;









Για ορισμένα ζευγάρια η απάντηση μάλλον είναι ένα ηχηρό ναι. Για πολλές γυναίκες, όμως, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας ή ευχαρίστησης δεν είναι ένα θέμα που αξίζει να ασχοληθούν. Οι μελέτες διαπιστώνουν ότι αν και το 30-50 % των γυναικών αναφέρουν προβλήματα στη σεξουαλική τους ζωή μόνο το 10 % εκφράζει ανησυχία για αυτά τα προβλήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο το 10 % των γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά τόσο την επιθυμία όσο και το άγχος για τις σεξουαλικές τους επιδόσεις τράβηξαν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής των ερευνητών – άλλωστε αυτές είναι οι γυναίκες με τα πραγματικά προβλήματα.

«Πιστεύαμε για πολύ καιρό ότι τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες τα προβλήματα αυτά ήταν πάντα αιτία κατάθλιψης», δήλωσε ο Kyle Stephenson από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, υποψήφιος διδάκτωρ στην ψυχολογία, που πρόσφατα δημοσίευσε μια έρευνα σχετικά με το θέμα.

Όταν τα στοιχεία της έρευνας απέδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, ανέφερε ο Stephenson, το ερώτημα που προέκυψε είναι «τι συμβαίνει μέσα σε μια ερωτική σχέση που κάνει αυτά τα προβλήματα τόσο οδυνηρά ώστε να θέλετε να αναζητήσετε θεραπεία;»

Το χάσμα των … φύλων

Τα σεξουαλικά προβλήματα είναι κοινά και στα δύο φύλα. Μια μελέτη του 1999 για τη σεξουαλική δυσλειτουργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, διαπίστωσε ότι το 43 % των γυναικών και το 31 % των ανδρών ανέφεραν σεξουαλικά προβλήματα. Είναι η γεύση αυτών των προβλημάτων που τείνει να διαφέρει, σημείωσε η Sheryl Kingsberg, ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Κλίβελαντ, στο Οχάιο.

«Για τις γυναίκες το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι είναι η επιθυμία», υποστήριξε η Kingsberg.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνικά: πρόωρη εκσπερμάτιση οι νεαροί άνδρες και στυτική δυσλειτουργία οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Σε σύγκριση με τη σύγχυση των σωματικών, ψυχολογικών και πολιτισμικών παραγόντων που συνθέτουν την επιθυμία, η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν. Αυτά τα κοινά ανδρικά προβλήματα είναι πιο εύκολο επίσης να εντοπιστούν. Θέλετε να κάνετε σεξ αλλά δεν μπορεί να διατηρήσετε τη στύση σας; Πρόκειται για στυτική δυσλειτουργία. Δεν έχετε όρεξη να κάνετε σεξ; Καλά, ίσως είστε κουρασμένοι. Ή στρεσαρισμένοι. Ή σε μια προβληματική σχέση. Ή φταίνε οι παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε.

Αυτό που επιδεινώνει τη σύγχυση είναι το γεγονός ότι οι υποκειμενικές εμπειρίες των γυναικών στο σεξ μπορεί να μην ταιριάζουν με τη φυσική σεξουαλική ανταπόκρισή τους. Το 2008 μια μελέτη, που έγινε σε περισσότερες από 31.000 γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, διαπίστωσε ότι ενώ το 43 % των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν σεξουαλικά προβλήματα, μόνο το 25 % πραγματικά ενδιαφερόταν για αυτό.

Οι γυναίκες ασθενείς και οι γιατροί δεν συμφωνούν πάντοτε για τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Για παράδειγμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 10 % από τις συνολικά 436 Αγγλίδες που συμμετείχαν στην έρευνα (ηλικίας 35-59 ετών) ένιωθαν ότι είχαν σεξουαλικά προβλήματα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε το 1988 στο περιοδικό British Medical Journal, το ένα τρίτο εξ αυτών δεν πληρούσαν τα κριτήρια των ερευνητών για σεξουαλική δυσλειτουργία. (Η μελέτη διαπίστωσε ότι συνολικά το 33 % των συμμετεχόντων πληρούσε τα κριτήρια για σεξουαλικά προβλήματα.)

Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα προέκυψε το 1998 όταν μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Family Practice, ανέφερε ότι το 39 % των γυναικών δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν βοήθεια για τα σεξουαλικά προβλήματά τους, αλλά μόνο οι μισές από αυτές είχαν όντως προβλήματα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Βάζοντας το σεξ σε ένα πλαίσιο

Ένας από τους λόγους που η δυσλειτουργία και η δυστυχία δεν πάνε μαζί, δήλωσε ο Leonard Derogatis, διευθυντής του Κέντρου Σεξουαλικής Ιατρικής στο Sheppard Pratt, είναι ότι η μέση γυναίκα βιώνει τη σεξουαλική επιθυμία με διαφορετικό τρόπο από έναν άνδρα.

«Οι γυναίκες θα μπορούσαν να κάνουν σεξ για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, μόνο ένας από τους οποίους θα μπορούσε να είναι ότι αισθάνονται χαρά και ικανοποίηση», επεσήμανε ο Derogatis. «Είναι μια διαδρομή για την οικειότητα, είναι μια πορεία προς την εκπλήρωση ενός ρόλου της ερωμένης ή της συζύγου, είναι ένα μέσο να κάνουν το σύντροφό τους ευτυχισμένο και ούτω καθεξής.»

Αυτό το πλαίσιο είναι που ο Stephenson και η συνεργάτης του συγγραφέας και σύμβουλος ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Austin, Cindy Meston, θέλησαν να ερευνήσουν. Ζήτησαν από 200 ετεροφυλόφιλες γυναίκες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για την ποιότητα της σχέσης τους και της σεξουαλικής τους ικανοποίησης. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine, αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση μιας γυναίκας όσον αφορά τη σχέση της καθώς και το επίπεδο της οικειότητας με τον σύντροφό της, επηρεάζει το πόσο οδυνηρά θα θεωρήσει τα όποια σεξουαλικά προβλήματα.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη με την πρόβλεψη ότι όταν οι προσωπικές τους σχέσεις χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και διαφάνεια, τα σεξουαλικά προβλήματα θα ήταν λιγότερο οδυνηρά για τις γυναίκες. «Αυτό αποδείχθηκε ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα μόνο μέχρι ενός σημείου», δήλωσε ο Stephenson. Μόνο οι γυναίκες που είχαν ανασφάλεια για το δέσιμό τους με το σύντροφό τους, βρήκαν ότι η οικειότητα κατευνάζει τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Στις γυναίκες που ένιωθαν ασφάλεια για τη σχέση τους, η επιπλέον οικειότητα δεν βοήθησε.

Μπορεί το θέμα να είναι ότι οι γυναίκες που ανησυχούν για τη σχέση τους αισθάνονται τόση ανακούφιση όταν έχουν οικειότητα, που αγνοούν τα προβλήματα στο κρεβάτι, ανέφερε ο Stephenson. Οι γυναίκες που είναι ασφαλείς, από την άλλη πλευρά, ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στο σεξ.

Ωστόσο όταν οι ερευνητές απομόνωσαν τα υπόλοιπα σεξουαλικά προβλήματα και επικεντρώθηκαν στη χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και μόνο, διαπίστωσαν ότι η οικειότητα μπορούσε να βελτιώσει την κατάσταση. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες στις προσωπικές τους σχέσεις όταν λένε στο σύντροφό τους ότι δεν έχουν διάθεση για σεξ, αυτός δείχνει περισσότερη κατανόηση.

Ο Stephenson συλλέγει τώρα τα προκαταρκτικά στοιχεία για να προσπαθήσει να καταλάβει τι συμβαίνει σε κάθε περίπτωση χωριστά όταν μια γυναίκα έχει προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας. Μήπως ο σύντροφός της απογοητεύεται; Μήπως τελικά καταλήγουν να κάνουν λιγότερο σεξ; Και πώς όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχολογία της;

«Είναι όλα εικασίες σε αυτό το σημείο», υποστήριξε ο Stephenson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου