Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Αποκαλύψεις ΣΟΚ από μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας για παρακολουθήσεις πελατών της – Απόφαση κόλαφος για Google και Facebook!

 troktiko

Οι εταιρείες που εδρεύουν έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση…

συμφώνησαν την Παρασκευή οι υπουργοί Δικαιοσύνης, αν και οι κυβερνήσεις παραμένουν διχασμένες όσον αφορά στον τρόπο που θα τους επιβάλλουν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται μέσα στην Ένωση.
Η συμφωνία που αναγκάζει εταιρείες-κολοσσούς του Διαδικτύου όπως η Google και η Facebook να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία της ΕΕ αποτελεί ένα πρώτο βήμα μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης για την ενίσχυση των νόμων περί ιδιωτικότητας. Ο βρετανικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών Vodafone αποκάλυψε σήμερα σε μια νέα έκθεση πως κάποιες κυβερνήσεις είχαν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της προκειμένου να υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των πελατών της.
Η αποκάλυψη αυτή για το εύρος των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών σε ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι η πρακτική αυτή δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίαςστον κόσμο, η Vodafone, εδρεύει στη Βρετανία. «Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για τη Δικαιοσύνη, τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και την Υπηκοότητα Βίβιαν Ρέντινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, που κατέληξαν σε μια απόφαση την οποία υποστηρίξει και το Δικαστήριο της ΕΕ. «Τώρα είναι η στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί να δώσουν μια θετική απάντηση στο κάλεσμα αφύπνισης του Έντουαρντ Σνόουντεν», είπε η Ρέντινγκ.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για τη Vodafone δήλωσε: «Όλες αυτά τα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα μηχανισμός προστασίας των δεδομένων που θα είναι απόλυτα εδραιωμένος. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας δικαστής πρέπει να επιτρέπει την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται στο σύνολο του εδάφους της ΕΕ» επέμεινε η Ρέντινγκ, για να συμπληρώσει: «Δεν έχουμε δικαιοδοσία στις νομοθεσίες τρίτων χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου