Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

«Μάνα, μητέρα, μαμά»


Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία του εμφάνιση ο Γιώργος Διαλεγμένος επιστρέφει στη σκηνή, ερμηνεύοντας τον Σωτηράκη στο διαχρονικό του έργο «Μάνα, μητέρα, μαμά» που παίζεται στο θέατρο Βεάκη για δεύτερη σεζόν, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Η Ντίνα Κώνστα υποδύεται και πάλι τον καταλυτικό ρόλο της μάνας, η ερμηνεία της οποίας έχει απόλυτα ταυτιστεί με τη Μάνα - Ελλάδα στην εποχή της αντιπαροχής ελπίδων και ονείρων.

Το έργο εξελίσσεται την περίοδο της μεταπολίτευσης, όπου το φαινόμενο της αντιπαροχής έχει αλλάξει το τοπίο της Αθήνας ρυθμίζοντας εκ νέου τις σχέσεις των ανθρώπων στην κοινωνία. Η ηλικιωμένη μητέρα, παρά τις δυνατές αντιστάσεις της, πείθεται τελικά από το γιο της και αποφασίζει να δώσει το σπίτι της αντιπαροχή. Με αυτή την κρίσιμη απόφαση της, παρόλο που η ίδια νοιώθει να μετατρέπεται σε φορτίο, σε βάρος για τους οικείους της, παραδίνει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά.

Στο έργο του Διαλεγμένου, η μάνα είναι αποκομμένη από το γνώριμο της περιβάλλον, από το τοπίο των αναμνήσεων της. Αναγκάζεται να παραμείνει σ’ ένα χώρο ουδέτερο και ανοίκειο, γίνεται περιττή, νοιώθει πως αποκόπτεται από τις ρίζες της. Έχει απωλέσει ακόμη και το θάνατο της αφού δεν ελπίζει ούτε στην ανάπαυση του τάφου της. Χωρίς σπίτι, χωρίς τάφο, άστεγη και στη ζωή και στο θάνατο, γίνεται πράγμα, μια αξία άχρηστη. Ένα κεφάλαιο που εξαντλήθηκε, ένας μύθος που κηρύχτηκε σε πτώχευση αφού προηγουμένως ο τόκος του στήριξε και ανάστησε τους άλλους.

Ο συγγραφέας με τρόπο συνταρακτικό, με γλώσσα καίρια και οικεία αλλά όχι γραφική, κατορθώνει να περιγράψει τις οικογενειακές συγκρούσεις μεταβαίνοντας από το τραγικό στο κωμικό εκπλήσσοντας μας συγκινητικά. Το «Μάνα, μητέρα, μαμά» παραμένει ένα έργο διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο. «Είναι σκληρό γιατί είναι αληθινό, είναι αληθινό γιατί είναι αδιέξοδο, είναι αδιέξοδο γιατί είναι ανθρώπινο….Ταυτόχρονα αποδεικνύεται προφητικό ,αφού τα αδιέξοδα είναι σχεδόν ο κανόνας του νεοελληνικού βίου της εποχής μας και των ημερών που βιώνουμε…».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας είχε ερμηνεύσει τον ίδιο ρόλο πριν από τριάντα χρόνια στο ανέβασμα του από το «Θέατρο του Πειραιά» και σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σωτήρης Χατζάκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος, τη μουσική επιμέλεια ο Στέφανος Τορτοπόγος. Βοηθός σκηνοθέτη η Λίνα Ζαρκαδούλα και βοηθός σκηνογράφου η Λουκία Μινέτου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν Ντίνα Κώνστα, Γιώργος Διαλεγμένος, Γιώργος Νινιός, Ελισάβετ Μουτάφη, Βάσω Γιουλιελμάκη.

Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο Βεάκη μέχρι 19 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη.


ΘΕΑΤΡΟ ΒΕΑΚΗ, Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ.: 210 5223522.

Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη λαϊκή, Κυριακή 7.00 μ.μ.
Παρασκευή 9.15 μ.μ.
Σάββατο 6.15 μ.μ. λαϊκή, 9.15 μ.μ.

Διάρκεια: 100’

Τιμές εισιτηρίων: 24 €, 20 € λαϊκή, 17 € φοιτητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου