Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ανακαλύφθηκαν τα λείψανα στρατιωτών του Ναπολέοντα


Το καλοκαίρι, μια ομάδα από ερασιτέχνες ιστοριοδίφες που αναζητούσαν λείψανα στρατιωτών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντόπισαν κατά τύχη τους στρατιώτες του Ναπολέοντα.

Τα λείψανα δεκαοκτώ στρατιωτών της Μεγάλης Στρατιάς του Ναπολέοντα, οι οποίοι πέθαναν κατά την επιστροφή τους από την εκστρατεία στη Ρωσία, το 1812, ενταφιάστηκαν σήμερα στο κοιμητήριο Αντακαλνίς του Βίλνιους.

Τα λείψανα των στρατιωτών είχαν βρεθεί το καλοκαίρι κοντά στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Σήμερα, σε μια σεμνή τελετή, μεταφέρθηκαν από Γάλλους και Λιθουανούς στρατιώτες στο κοιμητήριο και τάφηκαν σε κοινό φέρετρο. Ένας Γάλλος ιερέας που κατοικεί στο Βίλνιους τέλεσε την επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια οι αξιωματικοί έριξαν από μια χούφτα παγωμένο χώμα στον τάφο...

Το καλοκαίρι, μια ομάδα από ερασιτέχνες ιστοριοδίφες που αναζητούσαν λείψανα στρατιωτών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντόπισαν κατά τύχη τους στρατιώτες του Ναπολέοντα, όπως εξήγησε ο Ριμάντας Γιανκάουσκας, καθηγητής ανατομίας και ανθρωπολογίας στην Ιατρική Σχολή του Βίλνιους.

Χάρη στα κουμπιά τους, που είχαν διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, διαπιστώθηκε ότι οι νεαροί στρατιώτες ανήκαν στο 29ο σύνταγμα πεζικού, στο 2ο σύνταγμα των δραγόνων και στο 7ο σύνταγμα των ουσάρων, ανέφερε η γαλλική πρεσβεία στο Βίλνιους. Οι τρεις αυτές μονάδες αποτελούσαν τη φρουρά του Αυτοκράτορα.

Ο Ναπολέων διέβη τον ποταμό Νέμεν στο ύψος του Κάουνας, στην κεντρική Λιθουανία, και έμεινε για ένα διάστημα στο Βίλνιους, στις αρχές του καλοκαιριού του 1812. Υπολογίζεται ότι 20.000-30.000 στρατιώτες της Μεγάλης Στρατιάς πέθαναν τον Δεκέμβριο αυτού του έτους από το κρύο και την πείνα στα περίχωρα του Βίλνιους, μετά την ήττα τους στη ρωσική εκστρατεία.

Στο κοιμητήριο Αντακαλνίς έχουν ταφεί άλλοι 2000 Γάλλοι στρατιώτες, τα λείψανα των οποίων εντοπίστηκαν το 2001 κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή της πρωτεύουσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου