Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

"Κλειδώνει" σημερα η βοήθεια για την Ιρλανδία - 'Ολες οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης



- Συναγερμός στην Ευρωζώνη για την κρίση με επίκεντρο το πακέτο βοήθειας στην Ιρλανδία
- 85 δισ. ευρώ το ύψος της βοήθειας, σύμφωνα με πηγές
- Κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών σήμερα το μεσημέρι
- Δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί στους δρόμους

Οι διαπραγματεύσεις της Ιρλανδίας με την τρόικα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έτσι ώστε να προλάβουν τις αγορές τη Δευτέρα. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με αρκετά θέματα να παραμένουν ανοιχτά όπως το ύψος του επιτοκίου της βοήθειας στην Ιρλανδία, ενώ παράλληλα θα συνεδριάσει εκτάκτως και το συμβούλιο του Δ.Ν.Τ.με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ιρλανδία και την Ευρωζώνη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συνεδριάσουν γύρω στις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) για να οριστικοποιήσουν τους όρους που πρέπει να πληροί η Ιρλανδία και να επικυρώσουν τη στήριξη αυτή. Η σύνοδος συγκαλείται από τη βελγική προεδρία της ΕΕ.

Διαβάστε την είδηση για τους όρους βοήθειας στην Ιρλανδία

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν οτι το ύψος της βοήθειας θα ανέρχεται στα 85 δισ. ευρω ενώ σύμφωνα με το ιρλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το Δουβλίνο ενδέχεται να δεχτεί ένα επιτόκιο 6,7% για τη βοήθεια αυτή.

Το άλλο ανοιχτό θέμα είναι η αναδιοργάνωση των ιρλανδικών τραπεζών, αλλά και η συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στην "επιχείρηση" αναδιάρθρωσης" τους. Σε όλο αυτό το σκηνικό ήρθε να προστεθεί και η καθολική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας ιρλανδικών τραπεζών από την Standard & Poors.

Διαβάστε τη σχετική είδηση

Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους αντιδρώντας στο σκληρότατο πρόγραμμα λιτότητας που αναγκαστικά έλαβε η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στους όρους διάσωσης.

Στο μέτωπο της Πορτογαλίας τώρα, ενεκρίθη ο προϋπολογισμός άγριας λιτότητας, προκειμένου να σταματήσει το κύμα των κερδοσκόπων με τα επιτόκια, τα οποία με τη σημερινή τους πορεία οδηγούν τη χώρα στον μηχανισμό στήριξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές η Πορτογαλία αναμένεται να καταφύγει στην τρόικα τον Ιανουάριο, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως σε περίπτωση μη συντονισμένης δράσης από τους ευρωπαίους ηγέτες, τότε το ντόμινο δεν θα σταματήσει στην Πορτογαλία, αλλά θα συμπαρασύρει και την Ισπανία, την τέταρτη δηλαδή μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Νικολά Σαρκοζί συνέχισε και το Σάββατο τις διαβουλεύσεις "για την κατάσταση στη ευρωζώνη". Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Νικολά Σαρκοζί είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντίγκεθ Θαπατέρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου