Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Έσωσαν μικρή φώκια στο παρά πέντε


Ο Νηρέας αναρρώνει πλέον στην Αλόνησο!

Μέλη οικολογικών οργανώσεων έσωσαν στο παρά πέντε μια αρσενική μεσογειακή φώκια μόλις δύο μηνών, την οποία βάπτισαν Νηρέα. Το είδος αυτό, γνωστό και ως Μονάχους Μονάχους, είναι η πλέον απειλούμενη φώκια και ένα από τα πιο απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών.

Σύμφωνα με το βιολόγο της οργάνωσης MΟm Αλέξανδρο Καραμανλίδη, ο Νηρέας ήταν πολύ αδύναμος όταν εντοπίστηκε από τον ίδιο και τους συναδέλφους του. «Διασώθηκε την τελευταία στιγμή», όταν μέλη της οργάνωσης για την προστασία της φώκιας, παρατηρούσαν αποικία φώκιας στο νοτιο-δυτικό Αιγαίο, σε ένα νησί που -για την ασφάλεια του είδους- δεν κατονομάζεται.

«Δύο ημέρες αργότερα, το ζώο άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας, καθώς δεν προσπαθούσε καν να μπει στο νερό και δεν αντιδρούσε στην ανθρώπινη παρουσία», δήλωσε ο Καραμανλίδης στο BBC. Ο Νηρέας μεταφέρθηκε σε κέντρο αποκατάστασης στην Αλόνησο, όπου και αναρρώνει.

«Είχε χωριστεί από τη μητέρα του και ήταν γεμάτος παράσιτα. Τώρα παίρνει βάρος με ταχείς ρυθμούς και, εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, θα τον αφήσουμε σύντομα ελεύθερο».

Ο Νηρέας και περίπου 600 άλλες φώκιες Μονάχους Μονάχους είναι οι μόνες που ζουν ελεύθερες στη φύση. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει προκαλέσει δραστική συρρίκνωση των οικοτόπων τους, διώχνοντάς τις από τις ακτές και οδηγώντας τις σε σπήλαια. Έτσι, τα μικρά τους γίνονται ακόμη πιο ευάλωτα, αφού αυξάνεται η πιθανότητα να παρασυρθούν από την παλίρροια και να χωριστούν από τις μητέρες τους.

Οι φώκιες ωστόσο διατρέχουν και άλλους κινδύνους στη χώρα μας... Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η οργάνωση MOm ειδοποιήθηκε από τις λιμενικές αρχές της Εύβοιας ότι φώκια ξεβράστηκε σε ακτή κοντά στο Μαντούδι, φέροντας τραύμα από σφαίρα. Πρόκειται για το έκτο τέτοιο περιστατικό που καταγράφεται στη βόρεια Εύβοια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου