Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Τύμπανα πολέμου στη Μεσόγειο


Προετοιμασίες στη Σούδα και στη Σικελία από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Σε στρατηγικό σημείο για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη αναδεικνύεται η Σούδα. Για τη χρήση της βάσης οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενστάσεις, επιφυλάξεις αλλά και αντιδράσεις εξέφρασαν πάντως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι προφανές πως όσο το καθεστώς Καντάφι δε φαίνεται να συνειδητοποιεί την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Λιβύη και επιχειρεί με βομβαρδισμούς να ελέγξει και να επανακτήσει πόλεις και περιοχές που έχουν επικρατήσει οι αντικαθεστωτικοί, η στρατιωτική επέμβαση από πλευράς Αμερικανών και ΝΑΤΟ θα ενισχύεται.

Και η βάση της Σούδας, όπως αναφέρει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, σε μια τέτοια πιθανότητα θεωρείται μαζί με αυτή της Σικελίας τα κεντρικά σημεία στους σχεδιασμούς των συμμαχικών χωρών. Ήδη, οι ΗΠΑ μετακινούν όλο και περισσότερα πλοία προς τη Μεσόγειο, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Καντάφι.

Στη Σούδα έχουν φτάσει 310 Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται να καταπλεύσουν στο Κρηπίδωμα Κ-14 το ελικοφόρο «Kearsarge» και δύο ακόμη συνοδευτικά πλοία.

Στρατιωτικές πληροφορίες κάνουν λόγο για προετοιμασία 14 ημερών μέχρι να μπορέσει να αναληφθεί στρατιωτική επιχείρηση ή να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, η οποία βεβαίως ισοδυναμεί με στρατιωτική επιδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου