Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Η Σελήνη σε απόσταση αναπνοής από την Γη

Σελήνη
Σε λίγες μέρες, η Σελήνη αναμένεται να πλησιάσει την Γη σε πολύ κοντινή απόσταση. Μάθετε πότε ακριβώς θα συμβεί και τι συνέπειες θα έχει!
Στην κοντινότερη απόστασή της με τη Γη πρόκειται να βρεθεί η Σελήνη στις 19 Μαρτίου, αποκαλύπτοντας μια μοναδική θέα ακόμα και στους ερασιτέχνες αστρονόμους.

Το φαινόμενο ονομάζεται «σεληνιακό περίγειο». Η Σελήνη θα περάσει μόλις 354.507 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση που θα βρεθούν τα δύο ουράνια σώματα από το 1992.
Εν όψει του φαινομένου, το Διαδίκτυο έχει πάρει «φωτιά» από επίδοξους «επιστήμονες», οι οποίοι προβλέπουν καταστροφές να ακολουθούν τη βόλτα της Σελήνης στον γήινο ουρανό.
Κάποιες από τις επικρατέστερες απόψεις είναι ότι το σεληνιακό περίγειο θα προκαλέσει εκρήξεις ηφαιστείων, σεισμούς και σφοδρά καιρικά φαινόμενα. Τις θεωρίες αυτές βασίζουν σε αντίστοιχες εμφανίσεις της Σελήνης το 1955, το 1974, το 1992 και το 2005, χρονιές οι οποίες σημαδεύτηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το φονικό τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004 που έπληξε την Ινδονησία. Μόλις δύο εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2005, η Σελήνη πραγματοποιούσε τον κοντινό στη Γη περίπατο.
Κόντρα σε όλα τα παραπάνω πάντως, ο αστρονόμος Pete Wheeler του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοαστρονομίας, υποστηρίζει ότι οι μόνες αλλαγές που θα υπάρξουν είναι στη στάθμη του νερού της παλίρροιας κατά την εξέλιξη του φαινομένου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου