Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Αγωνία για τη ραδιενέργεια στη θάλασσα της Ιαπωνίας


 

Εκκλήσεις για ελέγχους στα ψάρια και τα θαλασσινά

Να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά μετά την ανίχνευση ασυνήθιστα αυξημένων επιπέδων ραδιενεργών ουσιών στο νερό της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ζητούν οι ιαπωνικές αρχές ενώ το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις αρχές των επαρχιών Σίμπα και Ιμπαράκι, ανατολικά του Τόκιο, να ενισχύσουν τον έλεγχο στα είδη που αλιεύονται κατά μήκος των ακτών τους.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού έγιναν ρίψεις με τόννους θαλασσινού νερού στους αντιδραστήρες. Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες διερωτώνται τι συνέβη με το νερό αυτό.

«Αυτό είναι τώρα ραδιενεργό απόβλητο. Αραγε έγινε κάποια μέτρηση της ραδιενέργειας που περιέχει;», τόνισε ο
Νατζμεντίν Μεσκάτι, ειδικός σε θέματα πυρηνικών και περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι ποσότητα του νερού αυτού χύθηκε πάλι στη θάλασσα.

Το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κyodo, επικαλούμενο την εταιρία Tokyo Electric Power Co (TEPCO) ανέφερε ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού ιωδίου-131 σε δείγματα του θαλασσινού νερού κοντά στο εργοστάσιο ήταν χθες, Δευτέρα, 126,7 φορές υψηλότερα από τα όρια που έχει ορίσει η κυβέρνηση. Τα επίπεδα του καισίου-134 ήταν 24,8 φορές υψηλότερα και τα επίπεδα του καισίου-137 ήταν 16,5 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ενώ ανιχνεύτηκε και κοβάλτιο 58.

«Στο νερό της θάλασσας τα επίπεδα ραδιενέργειας ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, ωστόσο και αυτά τα επίπεδα εξακολουθούν να είναι ασφαλή ακόμα κι αν πίνει κανείς θαλασσινό νερό για ένα χρόνο«, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Σύμφωνα με το Κyodo, τα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας θα πραγματοποιήσουν αναλύσεις για ραδιενέργεια στο θαλασσινό νερό σε οχτώ σημεία κοντά στο σταθμό της Φουκουσίμα, ενώ η TEPCO σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δικούς της ελέγχους.

Ο Χιντέο Μοριμότο, διευθυντής της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων και Ενεργείας υποστήριξε ότι η ραδιενέργεια στη θάλασσα θα διαλυθεί και ότι δεν κινδυνεύουν άλλες χώρες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας μπορούν να μεταφερθούν στα αλιεύματα στα νερά αυτά, αλλά η βιομηχανία της αλιείας στην περιοχή καταστράφηκε από το σεισμό και το τσουνάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου