Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Σύννεφα από... ακρίδες πάνω από την Αχαϊα


Η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας ανακοίνωσε μέτρα για την πρόληψη των ζημιών στις αγροτικές καλλιέργειες από την επιδρομή ακριδών.

 

Μπορεί οι ακρίδες να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην πόλη της Πάτρας όμως οι μεγάλες ζημιές είναι στις καλλιέργειες της Αιγιαλείας, των Καλαβρύτων και του Ερυμάνθου, ενώ σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στην δυτική Αχαΐα.

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος εξέδωσε απόφαση με την οποία κηρύσσεται ακριδόπληκτος σχεδόν όλος ο νομός, αρκετά δημοτικά διαμερίσματα στην Αιγιάλεια, όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, καθώς και δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Δυμαίων στην δυτική Αχαΐα.

Η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας έδωσε οδηγίες προς τους δήμους της Αχαΐας και τα γραφεία αγροτικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται στις οδηγίες βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες, αποτελεί ο εντοπισμός των "κηλίδων" και η έγκαιρη καταπολέμηση τους με ψεκασμό, πριν αρχίσουν να πετούν.

Όσον αφορά στον ψεκασμό, τονίζεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η βόσκηση, εκεί που γίνεται ακριδοκτονία και να υιοθετείται η σχετική σήμανση. Μάλιστα ως ύποπτες περιοχές θεωρούνται αυτές, όπου είχαν εντοπιστεί ακρίδες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τονίζεται, ότι οι εκκολάψεις συνεχίζονται μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου