Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Κόλαση πυρός απο συμμαχικά βομβαρδιστικά - Μπαίνουν στη μάχη Ιταλία και Κατάρ


- Αιφνιδιαστκή αντεπίθεση του Καντάφι με τανκς- Οπλίζει ενα εκατομμύριο γυναικόπαιδα
- Βομβαρδισμοί από γαλλικά αμερικανικά βρετανικά και καναδικά αεροσκάφη - 64 Λίβυοι νεκροί
- Τουρκία και Γερμανία "μπλοκάρουν" το  ΝΑΤΟ - Δυσαρέσκεια Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδισμών
- ''Δυσφορία'' από τους Ρώσους που ζητούν κατάπαυση πυρός
- Αραβικός Σύνδεσμος: "Η Δύση μας παραπλάνησε"

Ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη είναι έτοιμα να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης από σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ινιάτσιο Λα Ρούσσα.μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι είπε οτι συνολικά οκτώ ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη τέθηκαν στη διάθεση της διοίκησης της συμμαχίας και είναι έτοιμα να λάβουν άμεσα μέρος στις επιχειρήσεις.

Ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, γνωσυοποίησε ότι αεροσκάφη από το Κατάρ κατευθύνονται σε θέσεις κοντά στη Λιβύη για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ώρα 16:15
: Όπως έγινε επίσημα γνωστό οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εισέβαλαν με άρματα μάχης στο κέντρο της πόλης Μιζουράτα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά όπλων, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
 
"Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές. Είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές ακόμα ακροβολισμένοι. Γίνεται πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να βγαίνουν έξω", είπε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ένας κάτοικος ονόματι Σάμι.
 
"Επίσης υπάρχουν πλοία στο λιμάνι που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πόλη".
 
Ο Αμπντελμπασέτ, εκπρόσωπος των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, είπε στο Ρόιτερς: "Διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους εξεγερμένους και στις δυνάμεις του Καντάφι. Τα άρματα μάχης τους βρίσκονται στο κέντρο της Μιζουράτα...Υπάρχουν τόσα θύματα που δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε".

Ραγδαίες όμως είναι οι εξελίξεις για την συμμαχική επέμβαση στη Λιβύη τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.Ενώ όλα έδειχναν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αναλάβει τον πόλεμο κατά του Καντάφι σημειώθηκε τεράστιο ''ρήγμα'' στους κόλπους της συμμαχίας. Γερμανία και Τουρκία με την στάση-αποχή τους έχουν ''αφοπλίσει'' το ΝΑΤΟ και ήδη καταγράφονται δηλώσεις αποδοκιμασίας των 2 χωρών.

Ομως και στο στρατιωτικό σκέλος σημειώνεται δυσαρέσκεια των Αμερικανών για την αποτελεσματικότητα των γαλλικών βομβαρδιστικών και έτσι εξηγείται από στρατιωτικούς κύκλους η ολόενα και αυξανόμενη εμπλοκή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Το μεσημέρι ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάικ Μάλεν, δήλωσε ότι οι αμερικανικές και οι συμμαχικές δυνάμεις επέβαλαν επιτυχώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και απέτρεψαν επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη. Χαρακτήρισε την κατάσταση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λιβύη "πολύ αβέβαιη" και αναγνώρισε ότι μπορεί να προκύψει αδιέξοδο με τον Λίβυο ηγέτη.
 
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του NBC,"Meet the Press", ο στρατηγός Μάλεν είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι στενά επικεντρωμένη στην επιβολή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεν στοχεύει στην απομάκρυνση από την εξουσία του λίβυου ηγέτη.
 
Ως απάντηση η κυβέρνηση της Λιβύης έχει αρχίσει να διανέμει όπλα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και θα ολοκληρώσει αυτή την επιχείρηση εντός ωρών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Jana, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Άμυνας της Λιβύης μετέδωσε ότι "αναμένεται η επιχείρηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες και να εξοπλιστούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες".
 
Αξιωματούχος του λιβυκού τομέα υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των θυμάτων από τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε στους 64 από 48, που ήταν ο τελευταίος απολογισμός ο οποίος είχε δοθεί από την κυβέρνηση.
 
"Κάποιοι κατέληξαν από τα τραύματά τους κι έτσι ο απολογισμός αυξήθηκε", είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο αριθμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 

Ώρα 13.20: Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως εξουδετέρωσαν τον Καντάφι στην Βεγγάζη, ενώ 19 μαχητικά τους βομβαρδίζουν μαζί με γαλλικά αεροσκάφη.

Αμερικανικά μαχητικά, υποστηριζόμενα από αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο τις χερσαίες δυνάμεις του Καντάφι και τη λιβυκή αεράμυνα, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
 
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι: "Αμερικανικά αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού τύπου Growler παρείχαν στήριξη ηλεκτρονικού πολέμου πάνω από τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφη AV-8B Harrier από την 26η Μονάδα Πεζοναυτών πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά των χερσαίων δυνάμεων και της αεράμυνας (του Καντάφι)".

Ώρα 12.45: Γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν ανηλεώς δυνάμεις του Καντάφι στην Βεγγάζη

Ώρα 12.30: Πράσινο φως για συντονισμένη επέμβαση από το ΝΑΤΟ πλέον στη Λιβύη. Το επιχειρησιακό σχέδιο εγκρίθηκε και θα μοιραστεί στις χώρες - μέλη. Σε λίγο θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας.

Το πρωί της Κυριακής, τα γαλλικά αεροσκάφη, μετά από μία προσωρινή διακοπή, βομβαρδίζουν συνεχώς μετά από μία νύχτα ομοβροντίας από στεριά, θάλασσα και αέρα. Οι επιθέσεις του διεθνούς συνασπισμού κατέστρεψαν δεκάδες στρατιωτικά οχήματα των δυνάμεων του Καντάφι. Ο ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον 14 πτώματα κοντά στα βομβαρδισμένα στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο που συνδέει τη Βεγγάζη με την Ατζνταμπίγια.

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης από τις δυνάμεις του Καντάφι στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya επικαλούμενο ιατρικές πηγές.
 
Η επίθεση στην πόλη πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.
 
Ώρα 11.00: Νέο διάγγελμα Καντάφι

"Οι Χριστιανοί δεν θα χαρούν το πετρέλαιο μας, δεν θα τους το αφήσουμε. Να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε. Αυτή η χώρα ποτέ δεν θα παραδοθεί. Είστε ζώα ακόμη και οι δικοί σας πολίτες είναι εναντίον σας. Ακόμη και οι πολίτες σας είναι στο πλευρό μας" ανέφερε.

"Νικήσαμε την Ιταλία. Θα πέσετε όπως ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι" είπε ο Καντάφι. "Όλος ο λιβυκός λαός, άνδρες και γυναίκες έχουν όπλα. Δεν θα προχωρήσετε, δεν θα πατήσετε στη γη μας. Είμαστε θύματα και ο καταπιεσμένος πάντα νικά στο τέλος και ο επιτιθέμενος νικάται. Μας αποδείξατε ότι είσαστε τρομοκράτες και ζώα και επιτίθεστε σε ένα κράτος που δεν σας έκανε τίποτα. Ποιά δικαιολογία έχετε; Είστε νέοι σταυροφόροι" πρόσθεσε.

"Κρατάμε τη σημαία των ανθρώπων που πολεμουν την καταπίεση σε όλο τον κόσμο. Εσείς θα πέσετε. Εμείς είμαστε οι ηγέτες της επανάστασης σε όλον τον κόσμο" τόνισε. "Το Πράσινο Βιβλίο λέει ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εμείς έχουμε στο πλευρό μας το Θεό, εσείς έχετε στον πλευρό σας τον Διάβολο".

"Δεν φοβόμαστε, δεν μας φοβίζετε με τις βόμβες σας. Θα πολεμήσουμε ίντσα με την ίντσα για το έδαφός μας" ειπε.

Σφυροκόπημα απο τη Δύση

Επίθεση κατά του καθεστώτος Καντάφι εξαπολύουν από χθες οι ΗΠΑ και οι “πρόθυμοι”, με τη Γαλλία να διεξάγει το πρώτο κύμα επιθέσεων κατά των δυνάμεων της Λιβύης. Οι δυτικές δυνάμεις χτυπούν την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης, κυρίως γύρω από την Τρίπολη και τη δυτική πόλη Μισράτα. Τα ξημερώματα μπήκαν στο χορό οι Βρετανοί. Τελευταίες θα συμμετάσχουν θα είναι οι αραβικές χώρες.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 48 νεκροί και 150 τραυματίες λέει η λιβυκή τηλεόραση, χωρίς οι αριθμοί να επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν και βομβαρδισμούς στη Λιβύη με αεροσκάφη Stealth, σε Τρίπολη, Βεγγάζη και αντιαεροπορικούς στόχους αλλά και σε σημείο που θεωρείται ότι βρίσκεται ο Καντάφι.Έπεσαν περίπου 40 βόμβες, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Υπάρχουν αναφορές ότι οι αμερικανοί παρενέβησαν πιο δυναμικά, καθώς η γαλλική επιχείρηση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας εκτόξευσαν κάπου 110 πυραύλους τύπου Τόμαχοκ εναντίον περίπου 20 στόχων του συστήματος αεράμυνας στην Τρίπολη και στη Μιζουράτα. Δείτε βίντεο από επιθέσεις με τόμαχοκ που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αντιναύαρχο Ουίλιαμ Γκόρτνει “αυτή ήταν η πρώτη φάση, αυτού που έχει σχεδιαστεί ως μία επιχείρηση με πολλές φάσεις. “Τα χτυπήματα είναι προσεκτικά σχεδιασμένα σε συνεργασία με τους συμμάχους μας” ανέφερε σχετικά με την επιχείρηση “Αυγή της Οδύσσειας”.

Η Βρετανική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιθέσεις στη Λιβύη, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Λονδίνο. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, καταδιωκτικά - βομβαρδιστικά τύπου Tornado διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η RAF [βασιλική πολεμική αεροπορία] άνοιξε επίσης πυρ με πυραύλους Stormshadow από έναν αριθμό Tornado GR4", δήλωσε ο στρατηγός Τζον Λόριμερ, εκπρόσωπος των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. "Αυτό που κάνουμε είναι αναγκαίο, νόμιμο και δίκαιο" δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ενοπλοι κρατούν στο λιμάνι της Τρίπολης το πλήρωμα ενός ιταλικού ρυμουλκού ανοιχτής θαλάσσης, το οποίο αποτελείται από οχτώ Ιταλούς, δυο Ινδούς και έναν Ουκρανό, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
 
Το πρακτορείο, επικαλούμενο έγκυρες πηγές ανέφερε ότι το πλήρωμα συνελήφθη χθες το απόγευμα, ενώ από το το πλοίο αποβιβάζονταν στην Τρίπολη λίβυοι εργάτες.
 
Ενοπλοι, ένας από τους οποίους δήλωσε ότι είναι ο διοικητής του λιμανιού, συνέλαβαν το πλήρωμα και εμπόδισαν τον απόπλου του ιταλικού ρυμουλκού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου