Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;Hits smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon
Το αυχενικό σύνδρομο δεν αποτελεί πάθηση, όπως επικρατεί σήμερα, αλλά περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα αλλά και στην εν γένει γύρω περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, άνω κορμός), που προκαλούνται από παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνους στον αυχένα, δυσκαμψία, αντανακλώμενους πόνους, νευραλγίες, πονοκεφάλους και ζάλη, πόνο στον ώμο, στον βραχίονα ή/ και στο χέρι, περιορισμένη κινητικότητα της αυχενικής μοίρας, αδυναμία, μουδιάσματα, μειωμένα αντανακλαστικά στα άνω άκρα.

Όσον αφορά τις αιτίες του αυχενικού συνδρόμου, αυτές μπορεί να είναι πάρα πολλές.

Μία από τις βασικότερες, η οποία και πλήττει μεγάλη μερίδα του σύγχρονου πληθυσμού, είναι η επαναλαμβανόμενη και συνεχής κακή στάση του αυχένα π.χ. λόγω εργασίας (δουλειά γραφείου με υπολογιστή).

Για το λόγο αυτό η εργονομία του χώρου εργασίας είναι πολύ σημαντική.

Προτείνονται λοιπόν τα παρακάτω:

1. Η καρέκλα σας θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν στο γραφείο και οι ωμοί να είναι χαλαροί κάτω. Μετακινήστε την πλάτη της καρέκλας έτσι ώστε να στηρίζει και να εφαρμόζει ακριβώς στην πλάτη σας.


ΣΩΣΤΟ

ΛΑΘΟΣ

Σημείωση:

Αλλάζετε συχνά θέση κατά την διάρκεια της μέρας.

2. Τοποθετείστε την οθόνη του υπολογιστή πάντα απέναντι σας. Ποτέ στη μια άκρη του γραφείου που θα πρέπει να μείνετε πολύ ώρα με στροφή του αυχένα ή της μέσης. Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση 50 με 70 εκ, η οποία είναι περίπου όσο το μήκος του χεριού σας. Η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοιο ύψος ώστε η πρώτη γραμμή του υπολογιστή να είναι 10 με 15 εκ κάτω από το ύψος του ματιού σας.

ΛΑΘΟΣ ΘΕΣΗ ΟΘΟΝΗΣ

ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΟΘΟΝΗΣ

3. Όσον αφορά το “ποντίκι”, μην τεντώνετε ή λυγίζετε πάρα πολύ τον αγκώνα σας γιατί καταπονείτε τους καρπούς σας χωρίς λόγο.
Μην τοποθετείτε το ποντίκι πολύ μακριά γιατί καταπονείται τον ώμο σας.

ΛΑΘΟΣ ΧΡΗΣΗ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ -
ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΝΤΙΚΙΟΥ

Σημείωση:

Κρατήστε το ποντίκι με τέτοιο τρόπο ώστε ο καρπός σας να είναι σε ουδέτερη θέση, δηλαδή ούτε πολύ λυγισμένος αλλά ούτε και πολύ τεντωμένος. Επίσης είναι σημαντικό
να είναι ευθυγραμμισμένος με τον αγκώνα σας όπως στην φωτογραφία.

4. Όσον αφορά το πληκτρολόγιό σας, μην το τοποθετείτε πολύ κοντά σας.
Μην έχετε τεντωμένους τους αγκώνες σας. Θα καταπονήσετε τους καρπούς σας.
Μην ανασηκώνεται την καρέκλα σας πολύ ψηλά για να είναι χαλαροί οι ωμοί σας.

ΛΑΘΟΣ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ - ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟΥ

5. Όσον αφορά το τηλέφωνο, μην το τοποθετείται πολύ μακριά από εσάς (τοποθετείστε το σε απόσταση ίση με το αντιβράχιο σας). Σηκώστε το ακουστικό και κρατήστε το με το χέρι σας, ΠΟΤΕ μην το στηρίζετε ανάμεσα στον ώμο και τον αυχένα σας. Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αυχένα σας. Αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται hands free.


ΛΑΘΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ

Επίσης, σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια της καθιστικής εργασίας να πραγματοποιούνται μικρά διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα οποία να εκτελούνται κάποιες απλές αλλά πολύ ωφέλιμες ασκήσεις για τον αυχένα.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΥΧΕΝΑ


Κάμψη Αυχένα


Καθίστε άνετα, με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Αργά κάψτε μπροστά το κεφάλι και μείνετε σε αυτή τη θέση για 15’’. Αργά επιστρέψτε στην αρχική θέση.

Επαναλάβετε 3 φορές.

Πλάγια Κάμψη Αυχένα

Καθίστε άνετα, με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Αργά κάμψτε το κεφάλι προς τον ένα ώμο και μείνετε σε αυτή τη θέση για 15’’. Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση και κάντε το ίδιο και προς τον αντίθετο ώμο. Επαναλάβετε 3 φορές για κάθε πλευρά.

Στροφή ΑυχέναΚαθίστε άνετα, με τους ώμους πίσω και το κεφάλι να κοιτάει μπροστά. Στρίψτε αργά το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά και μείνετε σε αυτή τη θέση για 15’’.
Επιστρέψτε αργά στην αρχική θέση και κάντε το ίδιο και προς την αντίθετη πλευρά. Επαναλάβετε 3 φορές για κάθε πλευρά.

Αν εκτελεσθούν όλα τα παραπάνω, τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου που οφείλονται στην παρατεταμένη λανθασμένη στάση θα μειωθούν σε μεγάλο βαθμό έως και θα εξαλειφθούν.

Αν παρ’ όλ’ αυτά, τα συμπτώματα συνεχίζονται, θα πρέπει να απευθυνθείτε σ’ έναν ορθοπεδικό ιατρό, να κάνετε (αν κριθεί απαραίτητο) ακτινογραφία ή ακόμη καλύτερα μαγνητική τομογραφία, ώστε να εντοπιστούν κάποια βαθύτερα αίτια που ίσως υπάρχουν. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι καίριας σημασίας να επισκεφθείτε στη συνέχεια έναν έμπειρο φυσιοθεραπευτή ο οποίος θα αναλάβει τη θεραπευτική σας αγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου