Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η πρώτη μεταμόσχευση ποδιών θα γίνει στην Ισπανία

ΔΕΙΤΕ: Το γιατρό «θαύμα» όπως τον αποκαλούν στη χώρα του

Την πρώτη, παγκοσμίως, μεταμόσχευση ποδιών ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Ισπανία ενώ παράλληλα πήρε άδεια για την τέταρτη μεταμόσχευση προσώπου, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Αυτή η «διπλή μεταμόσχευση ποδιών» θα είναι η πρώτη παγκοσμίως και θα αφορά έναν ασθενή που έχει ακρωτηριαστεί από τα γόνατα και κάτω έπειτα από ένα ατύχημα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου.

«Ο δόκτωρ Πέντρο Καβάντας του νοσοκομείου Λα Φε στη Βαλένθια έλαβε την άδεια το Μάιο για την πρώτη διπλή μεταμόσχευση ποδιών στον κόσμο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι η ομάδα του χειρουργού περιμένει δότη.

Παράλληλα, η ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν ανακοίνωσε ότι η εθνική Επιτροπή Μεταμοσχεύσεων έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση της τέταρτης μεταμόσχευσης προσώπου στην Ισπανία.

Και αυτή η άδεια δόθηκε στην ομάδα του Καβάντας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Από τις 13 μεταμοσχεύσεις προσώπου που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο μέχρι στιγμής 7 έγιναν στη Γαλλία, 3 στην Ισπανία, 2 στις ΗΠΑ και μία στην Κίνα.

Αυτές οι ανακοινώσεις έγιναν στη Μαδρίτη στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνεδρίου για τις μεταμοσχεύσεις, που διοργανώθηκε από τον ισπανικό Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης σε έναν άνδρα που έπασχε από σοβαρή δυσμορφία έπειτα από ατύχημα. Κατάφερε να βγει από το νοσοκομείο τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου