Οι επιπτώσεις της συνθήκης της Λωζάννης στο ελληνικό κράτος
Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας διοργανώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» της νομαρχίας Θεσσαλονίκης το 11ο πανελλήνιο συνέδριο για τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, με θέμα: «1922- Μικρασιατική Καταστροφή, από τη συνθήκη της Λωζάννης μέχρι σήμερα».Στην κεντρική ομιλία του, κατά την αποψινή εναρκτήρια συνεδρίαση, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, αναφέρθηκε κυρίως στην ανταλλαγή πληθυσμών, που επέβαλε η συνθήκη της Λωζάννης (24 Ιουλίου 1923), στις επιπτώσεις και στα αποτελέσματα της.
Το ελληνικό κράτος υποδέχτηκε ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες, όταν αντίστοιχα το τουρκικό κράτος δέχθηκε πολύ μικρότερο αριθμό, περίπου διακόσιες πενήντα με τριακόσιες χιλιάδες.
Οι μικρασιατικοί πληθυσμοί, υπογράμμισε ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, όχι μόνο βοήθησαν στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας μετά τον πόλεμο, αλλά «μπόλιασαν» με το φίλεργο πνεύμα τους και την καινοτόμο πνευματική τους παρουσία, τον εθνικό κορμό.
«Το ελληνικό κράτος εκείνης της εποχής έκανε ότι μπορούσε για να απλώσει το χέρι του στους πολυάριθμους πρόσφυγες, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Μην ξεχνάμε, ότι ήταν ένα κράτος που έβγαινε από έναν καταστροφικό πόλεμο. Υπήρξαν δυσκολίες απορρόφησης όλου αυτού του πληθυσμού, το προσφυγικό στοιχείο υπέστη ταλαιπωρίες και κακουχίες, ωστόσο, η ένταξη του επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο, στο μέτρο του δυνατού. Η συνθήκη της Λωζάννης, προφανώς και είχε τις σκληρές πλευρές της, δημιούργησε και προβλήματα που ήταν δύσκολο να ξεπεράσει το ελληνικό κράτος, αλλά είναι ένα κείμενο που πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του» δήλωσε.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΟΠΣΕ Βασίλης Καραμανλής, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο πρόεδρος της σημερινής συνεδρίασης καθηγητής, Ιωάννης Τουλουμάκος.
«Η ιστορική μνήμη μας δεν πρέπει να μείνει μόνο διατηρητική, αλλά να γίνει και δημιουργική. Δε θυμόμαστε απλώς, αλλά μέσω της μνήμης πραγματώνουμε την εθνική μας συνείδηση και ευθύνη, που δίνει συνέχεια στην ταυτότητα μας» υπογράμμισε στην ομιλία του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ,Μιχαήλ Τρίτος.
Το συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι με τις εισηγήσεις των καθηγητών πανεπιστημίου Αθανάσιου Καραθανάση, Βασίλειου Τσίγκου και Βασίλειου Κουκουσά, των λεκτόρων Ιωάννη Μπάκα, Μιλτιάδη Σαρηγιαννίδη και Δημήτρη Ακριβούλη, του προέδρου της ΟΣΠΕ Αθανάσιου Λαγοδήμου, του αντιστράτηγου ε.α. Θεμιστοκλή Βογιατζόγλου, του ιστορικού - ερευνητή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Μιχάλη Βαρλά, κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου