Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ετοιμάζουν χάπι.... σοκολάτας!

Γλυκός πειρασμός αλλά ακαταμάχητος. Για την σοκολάτα και πάλι ο λόγος που σύντομα θα μπορούν να την απολαύσουν όλοι....


Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε η αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος μιας ποικιλίας κακαόδεντρου (Ματίνα 1-6) η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ανθεκτικότερες σε ασθένειες ποικιλίες, καθώς επίσης και σε νέα, γευστικότερα από τα σημερινά, είδη σοκολάτας.
Η ίδια επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα μιας ακόμη ποικιλίας (Τheobroma cacao) η οποία είναι πλούσια στα φλαβονοειδή, τις αντιοξειδωτικές ουσίες του κακάου που έχουν ευεργετική επίδραση τον ανθρώπινο οργανισμό. Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων που χρησιμοποιούν τον υπερυπολογιστή Βlue Gene της ΙΒΜ και η χρηματοδότηση γίνεται από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τη σοκολατοβιομηχανία Μars.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια προσπάθειας για να αποκωδικοποιηθεί το γονιδίωμα του Τheobroma cacao και, σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων ποικιλιών που θα περιέχουν αυξημένα επίπεδα φλαβονοειδών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσα σε διάστημα πέντε ετών θα έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη των νέων ποικιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία σοκολάτας που θα έχει θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στην εγκεφαλική λειτουργία και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Οι ερευνητές μιλούν ακόμη και για σοκολάτες που θα καταπολεμούν τον διαβήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου