Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ισπανία: Κατακραυγή για βιντεοπαιχνίδι που «βομβαρδίζει» μετανάστες

Θυελλώδεις αντιδράσεις ξεσήκωσε το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξαιτίας βιντεοπαιχνιδιού που αναρτήθηκε στο δικτυακό του τόπο, καλώντας τους παίκτες να βομβαρδίσουν παράνομους μετανάστες. Το παιχνίδι αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα εντός ολίγων ωρών· το Λαϊκό Κόμμα μίλησε για λάθος και κατηγόρησε τον προγραμματιστή της εφαρμογής ότι δεν ακολούθησε τις οδηγίες που είχε λάβει.
Το βιντεοπαιχνίδι «Rescue» αναρτήθηκε στο δικτυακό τόπο του Λαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο της εκστρατείας του για τις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία.
Το Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι ο προγραμματιστής δεν ακολούθησε τις οδηγίες που του είχαν δοθεί, ωστόσο αντίπαλοι της συντηρητικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η παράταξη αποκάλυψε τις ξενοφοβικές της τάσεις.
Στο παιχνίδι εμφανίζεται η Αλίθια Σάντσεθ Καμάτσο (πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος στην Καταλονία) να ιππεύει ένα λευκό γλάρο που ονομάζεται Πέπε. Η ίδια ονομάζεται Αλίσια Κροφτ (παραπομπή στην Λάρα Κροφτ, ηρωίδα του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Tomb Raider).
Οι παίκτες λαμβάνουν πόντους όταν κατευθύνουν το γλάρο να βομβαρδίσει αεροσκάφη που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες ή σύμβολα του καταλανικού εθνικισμού, αναφέρει το BBC.
Χιλιάδες χρήστες είχαν εγγραφεί για να «βομβαρδίσουν» online μετανάστες όταν παρουσιάστηκε το παιχνίδι την Τρίτη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το δίκτυο της ιστοσελίδας του Λαϊκού Κόμματος, αναφέρει η El Pais. Η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη και σε κινητό τηλέφωνο.
Το βιντεοπαιχνίδι αποσύρθηκε από το δικτυακό τόπο λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του και την Τετάρτη το Λαϊκό Κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση, κατηγορώντας τον προγραμματιστή ότι δεν ακολούθησε τις οδηγίες.
Αντί να βομβαρδίζει μετανάστες, ο γλάρος έπρεπε να βάζει στο στόχο τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που τους διακινούν, επισήμανε η ισπανική αντιπολίτευση.
Η εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι η δημιουργία του παιχνιδιού «δεν ήταν τόσο καλή, όσο η αρχική ιδέα». Hταν ένα λάθος, δήλωσε η Εστεμπάν Γκονζάλες Πον εξηγώντας ότι η ιδέα ήταν να μπουν στο στόχαστρο τα προβλήματα της Καταλονίας.
Το Λαϊκό Κόμμα καταδικάστηκε, ωστόσο, σκληρά από τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Μπλάνκο, κάλεσε το Λαϊκό Κόμμα να μην συνδεθεί με ένα «ξενοφοβικό ρεύμα» ή να γίνει συνήγορος της βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου