Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Aφγανιστάν: Άρματα μάχης, στέλνουν -για πρώτη φορά- οι ΗΠΑ, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της ISAF

Αξιωματούχος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν για πρώτη φορά άρματα μάχης στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες Ταλιμπάν. Σύμφωνα με την πηγή αυτή 14 άρματα τύπου Μ1Α1 Abrams και περίπου 115 πεζοναύτες θα αναπτυχθούν στην επαρχία Χελμάντ του νοτιοδυτικού Αφγανιστάν, το προπύργιο των Ταλιμπάν. Τα άρματα θα δώσουν στις αφγανικές και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις μεγαλύτερη ισχύ και ευελιξία και θα βοηθήσουν να περιοριστούν τα θύματα μεταξύ των αμάχων. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να εντοπίζονται τα προπύργια των Ταλιμπάν και να εμποδιστεί η τοποθέτηση αυτοσχέδιων βομβών τη νύχτα.
Λόγω της διαμόρφωσης του ορεινού εδάφους στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα δεν είχε καταστεί δυνατόν να αναπτυχθούν άρματα. Η μεγάλη ερημική έκταση στη δυτική Χελμάντ όμως προσφέρεται για άρματα αυτού του τύπου. Άρματα μάχης χρησιμοποιούν εδώ και καιρό οι Καναδοί και οι Δανοί στρατιώτες, στο νότιο Αφγανιστάν.
Νωρίτερα η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ είχε αναφέρει ότι ο διοικητής των Αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ενέκρινε την ανάπτυξη αρμάτων τον περασμένο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου