Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΣ LIVE ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη


Θεωρείται το υπέρτατο ποδοσφαιρικό γεγονός στη Νότια Αμερική και όχι μόνο. Το να παραβρεθεί κάποιος σε ένα μεταξύ τους παιχνίδι αποτελεί τη φαντασίωση του κάθε ποδοσφαιρόφιλου που θέλει να σέβεται τον εαυτό του. Ντέρμπι υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Με θρησκευτικές, κοινωνικές, ακόμα και πολιτικές προεκτάσεις. Το 180moiresnews παρουσιάζει την κορυφαία μάχη του κόσμου, το μοναδικό Ρίβερ - Μπόκα.

Το λυσσαλέο μίσος που διχοτομεί το Μπουένος Αϊρες κάθε φορά που διεξάγεται το
superclasico (σ.σ.: clasico είναι το ντέρμπι στα ισπανικά) «γεννήθηκε» ουσιαστικά το 1908, στο πρώτο μεταξύ τους ματς, με την Μπόκα νικήτρια 2-1. Και άρχισε να παίρνει τεράστιες διαστάσεις στη δεκαετία του ’30 όταν η υψηλή τάξη της χώρας αποτύπωνε την κυριαρχία της μέσω της Ρίβερ, ενώ η λαϊκή βάση έβρισκε τους ήρωές της στην Μπόκα. Σε έρευνά της, μία από τις δημοφιλέστερες κυριακάτικες εφημερίδες του βρετανικού ταμπλόιντ, η Observer, τοποθέτησε τη μεταξύ τους αναμέτρηση στην κορυφή της λίστας με τα 50 πράγματα που κάθε άνδρας θα πρέπει να παρακολουθήσει στη ζωή του…

Από τους δυο «γίγαντες» του αργεντίνικου φουτμπόλ έχουν περάσει ορισμένα από τα σπουδαιότερα «ιερά τέρατα» στο παγκόσμιο στερέωμα. Από τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο και τον Ομάρ Σίβορι, μέχρι τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ντανιέλ Πασαρέλα και τον Ουρουγουανό Ενσο Φραντσέσκολι. Και ακόμα πιο πρόσφατα, σύγχρονοι παικταράδες όπως ο Κανίγια, ο Μπατιστούτα, ο Κρέσπο, ο Αϊμάρ, ο Ρικέλμε. Ομως, η οικονομική κρίση στην Αργεντινή αλλά και η γενικότερη παγκοσμιοποίηση του αθλήματος, έχουν ρίξει το επίπεδο του πρωταθλήματος, που τροφοδοτεί σωρηδόν με ταλέντα την Ευρώπη. Αμιγώς ποδοσφαιρικά, το σημερινό superclasico δεν μπορεί να έχει την αίγλη του παρελθόντος. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει φέτος η Ρίβερ στη βαθμολογία του υποβιβασμού και η παρατεταμένη κάμψη της Μπόκα επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Το βράδυ στο «Μονουμεντάλ» δεν θα παρακολουθήσουμε το υψηλό επίπεδο που θα έχει το Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης στο «Καμπ Νόου», σε 15 μέρες. Θα δούμε όμως ένα ντέρμπι με όλη την έννοια του όρου. Αλλωστε, η μεταξύ τους κόντρα πολλές φορές ξέφυγε από κάθε έλεγχο και το superclasico βάφτηκε με αίμα.
* Στη μεγαλύτερη τραγωδία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, στις 23 Ιουνίου του 1968, 71 οπαδοί (με μέσο όρο ηλικίας 19 ετών) έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και πυρκαγιά στη θύρα 12 του σταδίου «Μονουμεντάλ».
* Τον Απρίλιο του 1994 η Ρίβερ πέτυχε μια πολύ μεγάλη νίκη μέσα στο «σπίτι» της μισητής αντιπάλου με 2-0. Στις γειτονιές του Μπουένος Αϊρες ξεκίνησαν οδομαχίες και την επόμενη μέρα βρέθηκαν νεκροί δυο οπαδοί της Ρίβερ Πλέιτ. Οι τοίχοι στους δρόμους της πόλης γέμισαν από το σύνθημα… «Μπόκα – Ρίβερ: 2-2»!
* Το 1983 ο αρχηγός των οργανωμένων οπαδών της Ρίβερ Πλέιτ αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από εκτεταμένα επεισόδια, ενώ τον Γενάρη του 2000 σημειώνεται το τελευταίο παρατράγουδο με έναν νεκρό, τούτη τη φορά από το αντίπαλο στρατόπεδο.

ΦΟΥΝΕΣ ΜΟΡΙ: το νέο ταλέντο της Ρίβερ
«Είναι ψηλός, γρήγορος, παίζει με πλάτη, έχει ντρίμπλα και καλή επαφή με την μπάλα. Ο Ιγκουαΐν, τον οποίο εμείς είχαμε ανεβάσει στην πρώτη ομάδα, δεν είχε τέτοια στοιχεία. Εχω να δω τέτοιο σέντερ φορ σε αυτές τις ηλικίες από την εποχή του Κρέσπο» έλεγε πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Ρίβερ, Ντανιέλ Πασαρέλα, αναφερόμενος στον 19χρονο Ροχέλιο Φούνες Μόρι. Ο πιτσιρικάς από τη Μεντόσα μετακόμισε στο Τέξας πριν από εννιά χρόνια και πρωτοεμφανίστηκε στο αμερικάνικο πρωτάθλημα. Οι σκάουτερς της Τσέλσι τον εντόπισαν αλλά καθυστέρησαν και η Ρίβερ κινήθηκε άμεσα. Εκανε πέρσι το ντεμπούτο του και φέτος παρουσιάστηκε εντυπωσιακά βελτιωμένος. Ηδη τον παρακολουθεί η… μισή Ευρώπη, ενώ την περασμένη εβδομάδα έφτασε και απορρίφθηκε πρόταση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από την Μπενφίκα. Ο νεαρός έχασε τη θέση του στο βασικό σχήμα τις δυο τελευταίες αγωνιστικές, ενώ με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, ίσως τον αφήσει και σήμερα στον πάγκο. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, ο Φούνες Μόρι είναι ένας ποδοσφαιριστής που με την είσοδό του μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του σημερινού ντέρμπι.

ΧΟΥΑΝ ΡΙΚΕΛΜΕ: η σταθερή αξία της Μπόκα
Μπορεί να κατηγορηθεί για πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, ότι δεν μαρκάρει και μια ομάδα πρέπει να βασίσει το αγωνιστικό της πλάνο πάνω του. Επίσης, ότι είναι δύστροπος χαρακτήρας, «pecho frio» τον λένε στην Αργεντινή, δηλαδή «βεντέτα» με την κακή έννοια σε μια ελεύθερη μετάφραση. Στη Βιγιαρεάλ ήρθε σε σύγκρουση με τον Πελεγκρίνι, ενώ πριν από λίγους μήνες τα «έσπασε» με τον Μαραντόνα και έθεσε εαυτόν εκτός Μουντιάλ. Για αυτό που κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει είναι για το πόσα… καντάρια μπάλα ξέρει. Οι προπονητές του τον αποθεώνουν: «Η μπάλα πρέπει να τρέχει, όχι ο ποδοσφαιριστής» έλεγε ένας από αυτούς, ο Αλφιο Μπασίλε. «Εγκεφαλικός» παίκτης, με κάθετη πάσα, κοντρόλ, σουτ, στημένα… Στην Μπόκα λατρεύεται σαν Θεός. Εξάλλου, την έχει οδηγήσει σε τρία Λιμπερταδόρες, τα δύο μέσα στη Βραζιλία! Μετά από 181 μέρες και έναν τραυματισμό στο γόνατο, επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον της Αρχεντίνος. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, κι ενώ η Μπόκα πίεζε, εκτέλεσε ένα απίθανο κόρνερ με ανάποδα φάλτσα. Η μπάλα βρήκε τη συμβολή των δοκών και το «Μπομπονέρα» παραληρούσε…

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: ΕΚΤΟΡ ΜΠΑΛΝΤΑΣΙ
Η κορυφαία «σφυρίχτρα» στην Αργεντινή από τη στιγμή που ο Οράσιο Ελισόντο αποσύρθηκε, μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Βερολίνο το 2006. Κλασικός Νοτιαμερικανός διαιτητής, αφήνει το δυνατό παιχνίδι να εξελιχθεί χωρίς να επεμβαίνει συχνά. Στο πρόσφατο Μουντιάλ κατηγορήθηκε κακώς από τους Πορτογάλους, στους «16» εναντίον της Ισπανίας, κυρίως για οφσάιντ στο γκολ του Βίγια. Μια φάση όμως στην οποία δεν βγαίνει άκρη ούτε μετά από δέκα ριπλέι! Το σημερινό θα είναι το όγδοο superclasico το οποίο ορίστηκε να διευθύνει. Σε επτά αναμετρήσεις (έξι για το πρωτάθλημα και μία για το Λιμπερταδόρες) η Ρίβερ νίκησε τρεις φορές και η Μπόκα άλλες τόσες. Συνολικά, έχει βγάλει τέσσερις άσους, ένα «Χ» και δυο διπλά.

Η ΔΗΛΩΣΗ
«Αν δεν αλλάξει τροπάριο ο προπονητής, τότε θα αλλάξουμε εμείς τον προπονητή»! Αυτό είπε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Μπόκα, Χουάν Κάρλος Κρέσπι, αναφερόμενος στην εμμονή του Κλαούντιο Μπόργκι να χρησιμοποιεί, δίχως αποτελέσματα μέχρι στιγμής, σχήμα με τρία στόπερ.

ΙΝFO
* Η Ρίβερ υπερτερεί στους εγχώριους τίτλους, έχοντας 33 πρωταθλήματα εναντίον 18 της Μπόκα. Η διαφορά όμως για τους «χενέιζες» γίνεται στα Λιμπερταδόρες όπου έχουν πανηγυρίσει έξι κατακτήσεις, με τη Ρίβερ να έχει μόλις δύο στη συλλογή της.
* Οι δυο σύλλογοι έχουν αναμετρηθεί 332 φορές σε επίσημα, φιλικά, διεθνή και εγχώρια παιχνίδια. Η Μπόκα υπερέχει με 122 νίκες (450 γκολ) έναντι 106 της Ρίβερ (410 γκολ). 104 φορές έχουν αναδειχθεί ισόπαλοι.
* Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος την τελευταία δεκαετία που διεξάγεται βράδυ (19.00 τοπική ώρα). Αντίθετα, έχουν γίνει τέσσερα βραδινά ματς στο Λιμπερταδόρες, στα προημιτελικά το 2000 και στα ημιτελικά το 2004. Και τα τέσσερα έγιναν άσοι, με τη διαφορά όμως ότι η Μπόκα αμφότερες πανηγύρισε την πρόκριση. Την τελευταία στα πέναλτι.
* Τα επτά (και εννιά από τα δέκα) τελευταία ντέρμπι, ανεξαρτήτως έδρας, είναι under. Πιο πρόσφατο over τον Οκτώβρη του 2006 όταν η Ρίβερ με MVP τον Φερνάντο Μπελούτσι νίκησε στο «Μονουμεντάλ» 3-1.
* Στις 11 τελευταίες αναμετρήσεις τους στο «Μονουμεντάλ» έγιναν εννιά under και μόλις δύο over.
* Στα τρία από τα τέσσερα τελευταία είχαμε από μια τουλάχιστον κόκκινη κάρτα. Η Μπόκα αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο στις δυο τελευταίες επισκέψεις της στο «Μονουμεντάλ», αλλά και στις δύο έφυγε αήττητη.
* Ο Παλέρμο από την Μπόκα με επτά γκολ και ο Ορτέγα από τη Ρίβερ με τέσσερα, είναι οι πρώτοι σκόρερ στα ντέρμπι από τους ποδοσφαιριστές που θα βρίσκονται το βράδυ στο γήπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου