Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Στρος Καν: “Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά”

“Οι Έλληνες βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά”, διαπιστώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, Ντοµινίκ Στρος-Καν, ενώ κατηγορεί τους Έλληνες, ότι “αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όμως είναι εκείνοι που μαγείρεψαν τα στοιχεία και δεν πληρώνουν φόρους”.

Σε ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό σταθµό Canal+ για τη ζωή του µε τον τίτλο "Με τον Ντοµινίκ Στρος-Καν µέσα στο ΔΝΤ", που πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή (14/043) στη Γαλλία, ενόψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για τη γαλλική προεδρία το 2012, υπογραμμίζει πως στην Ελλάδα“η απάτη πάει σύννεφο”.


“Αν δεν είχε ζητηθεί η παρέµβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα θα είχε πέσει στην άβυσσο. ?ύο εβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δε θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση”, επισημαίνει χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν τα “Νέα” (10/03).

Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ.

Τα συναισθήµατα είναι πολύ έντονα επειδή, ξέρετε, όταν ένας υπουργός έρχεται να µας δει για να πει ότι υπάρχει η ανάγκη του ΔΝΤ δεν είναι και πάρα πολύευτυχισµένος. Αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση και ότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από µόνο του. Γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις”,
αναφέρει ο Στρος Καν.

Ο Στρος-Καν θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως “είναι αναπόφευκτο να µας κατηγορούν παρότι δεν φταίµε εµείς. Η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Οταν µια γυναίκα λέει πως δεν µπορεί πια να αγοράσει ψωµί, λέει την αλήθεια.

Ολος αυτός ο θυµός είναι θεµιτός. Οι άνθρωποι στο δρόµο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναιοι ίδιοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ”.


Στο τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριοτου 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς όπως διευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής, ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν, ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα. Ο Στρος Καν εµφανίζεται να θεωρεί πως εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν την άποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα.
Γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσι καθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Έλληνες.
Οι προτάσεις που έγιναν για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έκανε η Ευρώπη στηναρχή, επειδή εµείς έχουµε την εµπειρία. ?εν χρησιµεύει σε τίποτα να προσπαθείς να προχωρήσεις στο χάος. Είναι γελοίο, είναι κοινωνικά δαπανηρό, είναι άδικο και δεν έχει αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε να λειτουργήσει είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου