Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νυχτερινοί ποδηλάτες.....

Κάθε Παρασκευή, βράδυ εκτός εθνικών εορτών και Αυγούστου, η Αθήνα βγάζει τη μάσκα της άχαρης πόλης και μετατρέπεται σε μια "πράσινη" πόλη που γίνεται ένα με τη φύση και προσπαθεί να αναπνεύσει ξανά. Είναι η ώρα που χιλιάδες ποδηλάτες βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους για να κάνουν την καθιερωμένη τους βόλτα και να πουν με τον δικό τους τρόπο ένα ηχηρό όχι στα αυτοκίνητα και το χαμό της μεγαλούπολης, κάνοντάς μας να νοσταλγήσουμε τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια.

Το ραντεβού τους είναι σταθερό και εκεί γύρω στις 9:30 εκατοντάδες ποδηλάτες συγκεντρώνονται στο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, στο ύψος του σταθμού του Θησείου και ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή διαδίδοντας σε όλο τον κόσμο ότι πλέον η Παρασκευή είναι διαφορετική μέρα, είναι Freeday όπως την αποκαλούν χαρακτηριστικά.
Και μη νομίζετε ότι οι διαδρομές είναι παιχνιδάκι, όχι το αντίθετο μάλιστα είναι πολύωρες που διαρκούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά το καλό είναι πως όποτε κουραστεί κανείς μπορεί να αποχωρήσει.
Συνήθως η βόλτα τελειώνει στις 2:00 το βράδυ και έπειτα όποιος θέλει ακολουθεί μέχρι τις 7:00 το πρωί την "παλαβοβόλτα" όπως την αποκαλούν η οποία περιλαμβάνει διάφορα special events (bottle attack , footdown , θεματικές βόλτες ).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Η ομάδα αναχωρεί από το Θησείο στις 22:00 με τους συμμετέχοντες να ακολουθούν τον οδηγό της βόλτας το φωτάκι, ενώ μετά από 40 λεπτά κάνει στάση στον προορισμό, για ξεκούραση και φαγητό. Έπειτα οι ποδηλάτες συνεχίζουν τη διαδρομή τους την οποία καθορίζουν μια μέρα πριν και τις πρώτες πρωινές ώρες το ταξίδι τυπικά τελειώνει στο σταθμό Θησείου, μέχρι φυσικά την άλλη Παρασκευή όπου ανανεώνουν το ραντεβού τους.
Όσοι τώρα έχουν ακόμη ενέργεια να δώσουν η παλαβοβόλτα είναι ό,τι πρέπει για τρελό ξενύχτι σε δύο ρόδες!

Μάλιστα η εν λόγω πρωτοβουλία είναι τόσο οργανωμένη που μετά την επιστροφή στο Θησείο , οι ποδηλάτες οργανώνουν υποομάδες γειτόνων για την επιστροφή στο σπίτι, ενώ έχουν δημιουργήσει και κανόνες, τους οποίους πρέπει να τηρεί κάθε συμμετέχοντας για την ασφάλειά του.
Όπως λένε οι ίδιοι "Δεν έχουμε αρχηγούς , είμαστε μόνο μια γελαστή παρέα συνοδοιπόρων ,που συνυπάρχουν αρμονικά στον δρόμο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες-και τίποτε άλλο".

Όποιος λοιπόν αγαπάει το ποδήλατο αξίζει να το δοκιμάσει, η Αθήνα μπορεί να αλλάξει αν βάλουμε όλοι τα δυνατά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου