Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

βιταμίνη Β12 προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια και κρέας

Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσε μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα επίπεδα Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη διαδομένη και οδυνηρή νευροεκφυλιστική πάθηση.

Η μελέτη, υπό τον δρα Μπάμπακ Χούσμαντ του φημισμένου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, όμως επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα «φρενάρουν» οπωσδήποτε την ανάπτυξη της νόσου.

«Περισσότερες έρευνες χρειάζονται πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο υπεύθυνος της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65 - 79 ετών. Μετά από επτά χρόνια, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το 6% των ηλικιωμένων είχαν εμφανίσει Αλτσχάιμερ, αλλά όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και χαμηλότερα επίπεδα του αμινοξέος της ομοκυστεΐνης, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη,το υψηλό επίπεδο της οποίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα άνοιας, εγκεφαλικού και εμφράγματος.

Η βιταμίνη Β12 υπάρχει με φυσικό τρόπο σε διάφορες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και το κρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου