Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ : Εξαιρετικά ΣΚΛΗΡΟ VIDEO - Δειτε το με δική σας Ευθύνη

Μια live αυτοκτονία δοκιμάζει τα όρια της δημοσιογραφίας


22 Ιανουαρίου 1987.

Ο Αμερικανός πολιτικός από την Πεσυλβάνια Budd Dwyer παραχωρεί συνέντευξη τύπου. Οι δημοσιογράφοι είναι προετοιμασμένοι να ακούσουν την...

Προειδοποίηση : ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ - Δεν ειναι απαραιτητο να το δειτε. Απλά διαβαστε την ιστορία

....ανακοίνωση της παραίτησής του μετά την εμπλοκή του
σε οικονομικό σκάνδαλο. Δεν ήταν σίγουρα προετοιμασμένοι γι’ αυτό που ακολούθησε. Σαν σήμερα, μπροστά σε πέντε τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν τη συνέντευξη τύπου, ο Budd Dwyer, που ουδέποτε σταμάτησε να δηλώνει την αθωότητα του, αυτοκτόνησε.

ΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΗΤΑΝ

Ο Budd Dwyer υπήρξε ένας μάλλον αξιοσέβαστος πολιτικός στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Στα 40 του χρόνια είχε ήδη διατελέσει βουλευτής και γερουσιαστής με το ρεπουμπλικανικό κόμμα στην πολιτεία της καταγωγής του και ήταν ένας φέρελπις υπουργός οικονομικών. Ένα σκάνδαλο ήταν αυτό που ανέτρεψε τις ισορροπίες της καριέρας αλλά και της ζωής του.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Το 1986 βρέθηκε αναμεμειγμένος σε ένα σκάνδαλο που πήρε τεράστιες διαστάσεις στην πολιτεία της Πενσυλβάνια. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για δωροδοκία ύψους 300.000 δολαρίων από επιχειρηματία που ενδιαφερόταν για την ανάληψη συγκεκριμένης εργολαβίας, μετά από ανώνυμη επιστολή που έφτασε στον κυβερνήτη της πολιτείας, Ντικ Θόρνμπεργκ.


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ


Ο Dwyer ποτέ δεν αποδέχτηκε την ενοχή του. Αντίθετα υποστήριζε ότι παγιδεύτηκε από ανταγωνιστές του στο εσωτερικό του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Το δικαστήριο πρότεινε στον Dwyer ποινή φυλάκισης πέντε ετών για να παραδεχτεί την ενοχή του και να αποκαλύψει το σκάνδαλο. Η απάντηση του Dwyer ήταν κατηγορηματικά όχι. Το αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματικό πρόστιμο ανάλογο με τα λεφτά που υποτίθεται ότι εισέπραξε για τη δωροδοκία.

Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ - LIVE

Στη συνέντευξη τύπου της 22ης Ιανουαρίου του 1987, ο Budd Dwyer, δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι είναι αθώος. Παρότι όλοι ανέμεναν ότι θα παραιτηθεί προκειμένου να εκτίσει την ποινή του, ο ίδιος δεν είχε αυτή την πρόθεση.

Αφού τελείωσε την ομιλία του, ο Budd Dwyer, έβγαλε από ένα φάκελο, ένα Μάγκνουμ 357. Αφού προέτρεψε όσους δεν αντέχουν τη θέα του αίματος να αποχωρήσουν από την αίθουσα και παρά τις προσπάθειες των δημοσιογράφων να τον αποτρέψουν ο Dwyer τράβηξε τη σκανδάλη και έπεσε νεκρός μπροστά στις κάμερες που κάλυπταν «ζωντανά» τη συνέντευξη τύπου.

ΤΟ ΣΟΚ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Πολλοί θεατές ανάμεσα τους και αρκετά παιδιά είδαν «ζωντανά» τη αυτοκτονία του Dwyer. Τεράστια ήταν η συζήτηση που άνοιξε στη συνέχεια καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια προβληματίζονταν για το αν θα έπρεπε ή όχι να προβάλλουν τη σκηνή και αν ναι με ποιον τρόπο ενώ φούντωσαν οι αντιπαραθέσεις για το πως πρέπει να λειτουργούν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ σε αυτές τις περιπτώσεις. Αρκετά δίκτυα πάντως πρόβαλαν κανονικά τη συνέντευξη. Ο Tony Romeo, δημοσιογράφος που στεκόταν ακριβώς μπροστά στον Dwyer όταν εκείνος τράβηξε τη σκανδάλη, γεγονός που τον οδήγησε σε κατάθλιψη και μακριά από τη δημοσιογραφία για ένα διάστημα.

Όσον αφορά τον Dwyer άφησε πίσω του τρεις φακέλους. Στον πρώτο υπήρχε ένα σημείωμα για την οικογένειά του. Στο δεύτερο μία κάρτα δωρητή οργάνων και στο τρίτο ένα γράμμα για τον νέο κυβερνήτη της Πενσυλβάνια. Αρκετοί υποστήριξαν ότι ίσως ο Dwyer να οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση προκειμένου η γυναίκα του να διατηρήσει τη σύνταξή του, ξεχρεώνοντας τα υπέρογκα έξοδα της δίκης του.

Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΓΟΗΤΕΙΑ

Η αυτοκτονία του Dwyer άσκησε μία περίεργη γοητεία. Έχει συμπεριληφθεί σε πολλές ταινίες και σειρές όπως και στο «Bowling for Columbine» του Michael Moore. Στη μουσική το ίδιο. Το συγκρότημα Neurosis χρησιμοποίησε το βίντεο της αυτοκτονίας σε ένα από τα live show τους και μία φωτογραφία ως εξώφυλλο του Pain of Mind, ο Marilyn Manson χρησιμοποιεί ένα ηχητικό από τη σκηνή της αυτοκτονίας στο «Get Your Gunn», οι Faith No More χρησιμοποιούν τα λόγια του Dwyer «Stay away, this thing will hurt someone» στο τραγούδι «The World is Yours».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ : Εξαιρετικά ΣΚΛΗΡΟ VIDEO - Δειτε το με δική σας Ευθύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου