Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Βεβήλωσαν το εβραϊκό νεκροταφείο στη Θεσσαλονίκη

 troktiko





Την έντονη αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης προκάλεσε η είδηση της βεβήλωσης του εβραϊκού νεκροταφείου της πόλης τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως έγινε γνωστό, άγνωστοι δράστες, παραβίασαν το…
 προστατευτικό κιγκλίδωμα τοίχου του νεκροταφείου και εισήλθαν στον χώρο, προκαλώντας ζημιές σε ανθοστήλες και άλλα μαρμάρινα καλλωπιστικά στοιχεία. 
«Είναι θλιβερό ένα νεκροταφείο να βεβηλώνεται από αγνώστους. Μας λυπεί αφάνταστα το γεγονός. Τα στοιχεία που βεβηλώνουν ένα νεκροταφείο δεν μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς», είπε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών και τη διαλεύκανση των κινήτρων πίσω από «αυτές τις αποτρόπαιες ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των μελών της Κοινότητας και αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης μας στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
Αλλά και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) με ανακοίνωσή του εξέφραζε «τη λύπη και την αγανάκτηση του Ελληνικού Εβραϊσμού για το καταδικαστέο αυτό γεγονός».
Επίσης ζήτησε τις Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και την προστασία των εβραϊκών ιερών τόπων στη χώρα μας.
Την βεβήλωση του νεκροταφείου καταδίκασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν ό,τι μπορούν για να συλλάβουν τους υπαίτιους αυτής της πράξης.

«Καταδικάζω με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τη χθεσινή βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης. Είναι μία πράξη αποτρόπαια που προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη όχι μόνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου