Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Βρέθηκε πεταμένο σε μια αποθήκη το βίντεο με την προσελήνωση του Αρμστρονγκ!



Είναι οι πρώτες καθαρές εικόνες και δείχνουν το Νιλ Αρμστρονγκ να κατεβαίνει στην επιφάνεια του φεγγαριού. Ηταν χαμένες εδώ και χρόνια σε

αποθήκες της Αυστραλίας και αφού βρέθηκαν και αποκαταστάθηκαν θα παρουσιαστούν στο κοινό την επόμενη εβδομάδα.

Την ώρα που η αποστολή Apollo 11 έφτανε στο ιστορικό της αποκορύφωμα, στις 20 Ιουλίου 1969, τα ραδιοτηλεσκόπια της Αυστραλίας είχαν οπτική επαφή με τη Σελήνη και ήταν σε καλύτερη θέση από τις ΗΠΑ για τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος.

«H NASA χρησιμοποιούσε το σήμα του σταθμού Γκόλντστοουν (στην Καλιφόρνια), ο οποίος είχε λανθασμένες ρυθμίσεις, ενώ στο σήμα που λάμβαναν οι αυστραλιανοί σταθμοί μπορείς να δεις ξεκάθαρα τον Άρμστρονγκ» ανέφερε στο AFP o Τζον Σαρκίσιαν, αστρονόμος και ιστορικός της αστρονομίας που εντόπισε και αποκατέστησε τις ιστορικές μπομπίνες.

Οπως εξήγησε, στις εικόνες που είχαμε δει ως σήμερα ο Αρμστρονγκ δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου καθώς αρχίζει να κατεβαίνει τη σκάλα της σεληνάκατου. Το νέο βίντεο προσφέρει «την καλύτερη ποιότητα εικόνας», είπε.

Η μπομπίνα με το βίντεο είχε χαθεί για χρόνια στα αρχεία και βρέθηκε μισοκατεστραμμένη έπειτα από μια «μακρά ιστορία για ντεντέκτιβ», ανέφερε ο Σαρκίσιαν.

Μετά την ψηφιοποίησή τους, οι ασπρόμαυρες εικόνες θα παρουσιαστούν την επόμενη Τετάρτη κατά την απονομή των βραβείων του περιοδικού Australian Geographic. Παρών θα είναι ο Μπαζ Ολντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη μετά τον Νιλ Αρμστρονγκ.

Οσον αφορά τις εικόνες που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ, η NASA παραδέχτηκε το 2006 ότι οι πρωτότυπες βιντεοταινίες... σβήστηκαν προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν.

Ευτυχώς η υπηρεσία κατάφερε να βρει βιντεοσκοπημένη τη ζωντανή μετάδοση στα αρχεία του δικτύου CBS και του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου