Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Το Tai Chi βοηθά στην καταπολέμηση της ινομυαλγίας

Κλινικές έρευνες του Tufts Medical Center απέδειξαν πως η αρχαία κινεζική άσκηση του Tai Chi, όταν εφαρμοστεί για 12 εβδομάδες ανακουφίζει τον πόνο της ινομυαλγίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ασθενείς που εξασκούνταν με Tai Chi όχι μόνο είδαν σημαντική μείωση στους πόνους, αλλά και βελτιώθηκε η σωματική τους λειτουργία, ενώ καταπολεμήθηκε η αϋπνία και η κατάθλιψη, συμπτώματα που εμφανίζονται με την ινομυαλγία.

Μάλιστα, σε σχέση με αυτούς που επιδίδονταν σε παραδοσιακές μεθόδους γυμναστικής, είχαν περισσότερες πιθανότητες στο να διατηρήσουν τις αλλαγές αυτές στο σώμα τους, για τουλάχιστον 3 μήνες παραπάνω.

“Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εύρημα” σχολίασε στους Νιου Γιορκ Τάιμς ο καθηγητής Ντάνιελ Σόλομον, επικεφαλής του Ρευματολογικού τμήματος του Νοσοκομείου της Βοστόνης, ο οποίος μάλιστα δεν ενεπλάκη καθόλου στην έρευνα.

Αν και το δείγμα ήταν μικρό, καθώς μόλις 66 ασθενείς συμμετείχαν, οι ειδικοί θεωρούν πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η έρευνα, καθώς η ινομυαλγία είναι μια περίπλοκη και συχνά μη αναγνωρίσιμη ασθένεια, που χτυπά συνήθως τις γυναίκες μεγάλης ηλικίας.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα συμπτώματα ποικίλλουν και συνήθως μιμούνται τα συμπτώματα άλλων διαταραχών με αποτέλεσμα η διάγνωση να βασίζεται κυρίως στις περιγραφές και το ιστορικό των ασθενών και όχι σε βιοψίες ή εξετάσεις.

Μάλιστα, τα αίτια εμφάνισης της ινομυαλγίας, καθώς και η θεραπεία της ακόμα διχάζουν την ιατρική κοινότητα.

“Η ινομυαλγία είναι τόσο συχνή ασθένεια, που γιατρεύεται πάρα πολύ δύσκολα. Η θεραπεία εξαρτάται από τι θα σου πει ο ασθενής”,  δηλώνει ο γιατρός Ρόμπερτ Σμέρλινγκ, που ηγήθηκε της έρευνας.

To Tai Chi μέχρι σήμερα είχε αναφερθεί ως μια καλή μέθοδος αντιμετώπισης της αρθρίτιδας, καθώς περιλαμβάνει ήρεμες ασκήσεις, αναπνοές και διατάσεις.

Στην έρευνα για την ινομυαλγία, μελετήθηκε η yang μορφή του Tai Chi, όπου οι ασθενείς κλήθηκαν να παρακολουθούν μαθήματα για δύο φορές την εβδομάδα και να εξασκούνται μόνοι τους για 20 λεπτά την ημέρα.

Τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν τους ερευνητές, οι οποίοι άκουσαν τους ασθενείς να τους λένε ότι ο πόνος έχει εξασθενήσει ενώ μπορούσαν να περπατούν και να κινούνται ευκολότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου