Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Επέμβαση ΝΑΤΟ στη Λιβύη και με ελληνική εμπλοκή - Ετοιμάζουν στρατιωτική επίθεση;



- Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας θα αποτελέσει το επίκεντρο της όποιας στρατιωτικής επιχείρησης
- AWACS ελέγχουν ήδη τη Λιβύη - Κομμάντος SAS στη Μάλτα
- Το Άκτιο, είναι η δεύτερη βάση που θα έχει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις
- Διαβάστε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται

 

Η έκτακτη σύνοδος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν το θέμα της Λιβύης, σηματοδοτήθηκε από τη δήλωση του Anders Fogh Rasmussen στο Twıtter, ο οποίος είπε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει δράση, εάν τα μέλη του συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε δράση.

Ήδη όμως από το μεσημέρι της Τετάρτης o Ιταλός δημοσιογράφος David Cenciotti είχε αναφέρει την παρουσία ΝΑΤΟϊκών κατασκοπευτικών αεροσκαφών, τα οποία μέσα από το FIR Μάλτας, παρακολουθούσαν στενά την αεροπορική κίνηση στην περιοχή της Λιβύης. Ολλανδός ραδιοναυτίλος που ενημερώνει διαρκώς για την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου αναφέρει την αναμονή άφιξης αμερικανικών αεροσκαφών, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει τη δραστηριότητα των κατασκοπευτικών αεροσκαφών στη Μεσόγειο.

Ήδη τα αεροδρόμια στη Λιβύη έχουν κλείσει, εκτός από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, σύμφωνα με ενημέρωση του Eurocontrol στο Twitter. Όλες οι επικείμενες πτήσεις αεροσκαφών, ακόμα και για να απομακρύνουν κόσμο από τη Λιβύη, κατευθύνονται πλέον στη Μάλτα.

Στη Μάλτα παρέμεναν μέχρι νωρίς το πρωί και ελικόπτερα Chinook των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με πλήρωμα ειδικούς κομάντος της SAS, τα οποία αναμένεται να αναλάβουν δράση εάν χρειαστεί. Ο επίσημος πάντως λόγος της άφιξής τους στη Μάλτα είναι για να συμμετέχουν σε αποστολές απομάκρινσης Ευρωπαίων πολιτών, εάν απαιτηθεί.

Αν κάτι τέτοιο γίνει η Ελλάδα θα παίξει θέλοντας και μη πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Η αεροπορική και ναυτική βάση της Σούδας θα αποτελέσει το επίκεντρο της όποιας στρατιωτικής επιχείρησης γίνει στη Λιβύη. Περίπου 330 ναυτικά μίλια χωρίζουν τη βάση από τις ακτές της Λιβύης. Ανεφοδιασμός πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών θα γίνεται αποκλειστικά στη Σούδα.

Το Άκτιο, είναι η δεύτερη βάση που θα έχει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις. Βάση η οποία αποτελεί αεροδρόμιο μεταστάθμευσης ιπτάμενων ραντάρ AWACS, του ΝΑΤΟ. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που από το Άκτιο θα πετάξουν AWACS για να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας. Οι αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ένα παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου