Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

«Θέλουν να φάνε τα κόκαλά µου»


Μια σπαρακτική έκκληση από ένα πεντάχρονο κοριτσάκι που θέλουν πραγματικά να φάνε τα κόκαλα του γιατί κάποιοι πιστεύουν στις δεισιδαιμονίες.....«Θέλουν να φάνε τα κόκαλά µου, θέλουν να φάνε τα κόκαλά µου», λέει η πεντάχρονη Λετίτσια, καθισµένη στα γόνατα του πατέρα Πάολο, ενός καθολικού ιεραπόστολου που απευθύνει έκκληση µέσω τις ιταλικής εφηµερίδας «Λα Στάµπα» και του YouTube για τη σωτηρία της µικρής. Ζητάει να τον βοηθήσουν για να τη µεταφέρει το συντοµότερο στην Ευρώπη. ∆ιότι ο φόβος της Λετίτσια ότι κάποιοι θέλουν «να φάνε τα κόκαλά» της δεν είναι προϊόν παιδικού εφιάλτη, αλλά πολύ πραγµατικός.

 

Η Λετίτσια είναι αλµπίνα και ζει στο Βόρειο Κίβου, στο Βορειοανατολικό Κονγκό, µια περιοχή που λυµαίνονται αντάρτες και συµµορίες εγκληµατιών. Παρά το γεγονός ότι το υπέδαφος είναι πλούσιο και η περιοχή έχει πολλά νερά, οι κάτοικοι είναι πάµφτωχοι. Με τη φτώχεια έρχονται συχνά και οι δεισιδαιμονίες και το γεγονός ότι η Λετίτσια πάσχει από αλφισµό είναι η καταδίκη της.

Οι αλµπίνοι θεωρούνται φορείς κακοτυχίας, όχι όµως και τα κόκαλά τους, τα οποία συνθλίβονται µέχρι να γίνουν σκόνη και χρησιµοποιούνται σε µαγικά φίλτρα. Πριν από τρεις µήνες, µιαεξαδέλφη της Λετίτσια, που ήταν επίσης αλµπίνα, απήχθη και εξαφανίστηκε. Στην περιοχή της Γκόµα,άγνωστοι έκλεψαν πρόσφατα από νεκροταφείο το πτώµα µιας 16χρονης αλµπίνας.
Η Λετίτσια έχει ήδη αποφύγει τρεις φορές την απαγωγή. ∆ύο φορές άνδρες εισέβαλαν στο σπίτι της στο χωριό,όµως τους έδιωξαν τα ουρλιαχτά της µητέρας της και οι γείτονες. Η µητέρα, µε το πρόσωπο πρησµένο από τα χτυπήµατα που δέχτηκε από τους επίδοξους απαγωγείς, µετέφερε τη Λετίτσια στη Νιαµιλίνα και την αποστολή του πατέρα Πάολο, ο οποίος είναι εδώ και 25 χρόνια ιεραπόστολος στην καρδιά της Αφρικής. «Θέλουν να φάνε τα κόκαλά µου», του είπε το παιδί…
Η Λετίτσια έµεινε µε τη µητέρα της στην ιεραποστολή, όµως ούτε εκεί ήταν ασφαλής. Η τρίτη απόπειρα απαγωγής της έγινε στα τέλη Ιανουαρίου και έληξε όπως οι άλλες δύο. Και πάλι οι απελπισµένες και απειλητικές κραυγές της µητέρας της έτρεψαν σε φυγή τους απαγωγείς, οι οποίοι όµως απείλησαν ότι µια µέρα το κορίτσι θα πέσει στα χέρια τους. Ετσι την εποµένη η Λετίτσια οδηγήθηκε σ’ ένα ορφανοτροφείο, όπου βρίσκεται µαζί µε άλλα 40 παιδιά που δεν πάσχουν από αλφισµό και ζει µια «φυσιολογική» ζωή, µε σχολείο και παιχνίδια. «∆εν θα πω πού ακριβώς βρίσκεται η Λετίτσια διότι κινδυεύει», είπε ο πατήρ Πάολο στον Αλµπέρτο Σιµόνι της «Λα Στάµπα». «Θέλω µόνο κάποιος να βοηθήσει να τη βγάλουµε από τη χώρα, να την υιοθετήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου