Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου με 15 ώρες ομιλία στο κινητό τον μήνα!

 troktikoΟι άνθρωποι που μιλούν επί περισσότερο από 15 ώρες τον μήνα στο κινητό τους τηλέφωνο μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εγκεφάλου, υποστηρίζουν…
επιστήμονες από τη Γαλλία.


Όπως γράφουν στην βρετανική επιθεώρηση « Occupational and Environmental Medicine», το συμπέρασμά τους προέρχεται από τη σύγκριση 253 ασθενών με από γλοίωμα και 194 ασθενών με μηνιγγίωμα με 892 υγιείς συνομηλίκους τους.
Οι ασθενείς της μελέτης είχαν διαγνωστεί με αυτές τις δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου την περίοδο 2004-2006.
Όπως έδειξε η σύγκριση, ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου ήταν παρόμοιος μεταξύ όσων δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου κινητό τηλέφωνο και όσων έκαναν μέτρια χρήση.
Ωστόσο, όσοι μιλούσαν πάρα πολύ στο κινητό τους και επί σειρά ετών, είχαν 2,89 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλοίωμα και 2,57 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν κινητό.
Οι εθελοντές που κινδύνευαν περισσότερο απ’ όλους μιλούσαν επί περισσότερες από 15 ώρες τον μήνα στο κινητό τους και επί 2 έως 10 χρόνια (η μέση διάρκεια της αυξημένης χρήσης του κινητού ήταν 5 χρόνια).
Επιπλέον, στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκαν όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό για επαγγελματικούς λόγους, όπως συμβαίνει με πολλούς εργαζόμενους και στελέχη επιχειρήσεων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ και άλλα πανεπιστήμια της Γαλλίας σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους υποδεικνύει μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Επιπλέον, τονίζουν ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένα επίπεδο κινδύνου, εάν υπάρχει, ιδίως καθώς η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων εξελίσσεται διαρκώς».
Και συνεχίζουν: «Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στη χρήση κινητών και σε παράλληλη μείωση της έντασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά».

Γι’ αυτό και καταλήγουν πως θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες, οι οποίες θα λάβουν υπ’ όψιν αυτές τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου