Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Χωρίς «καθαρό νικητή» οι εκλογές στην Ελλάδα

 troktiko








«Κανένας καθαρός νικητής» είναι το σχόλιο που κυριαρχεί στον ξένο Τύπο για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα.
«Κανένα κόμμα δεν εξασφαλίζει αρκετή υποστήριξη για να μιλήσει…


για αποφασιστική νίκη» γράφει το οικονομικό πρακτορείο Bloombergεπικαλούμενο δηλώσεις πολιτικών αναλυτών που μιλούν για «κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου». Προσθέτει ότι οι υποψήφιοι του μεγαλύτερου κόμματος της συγκυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας, «δεν τα κατάφεραν».
«Πληγωμένη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, αφότου οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς εμφάνισαν ισχυρά ποσοστά τουλάχιστον σε δύο εκλογικές περιφέρειες – κλειδιά, εξασφαλίζοντάς τους μία θέση στον επόμενο γύρο» αναφέρει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal.
«Ρευστό» χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα το πρακτορείο Associated Press. «Η περιφέρεια της Αττικής είναι η μόνη από τις 13 ελληνικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο… Αυτό είναι απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως σύνθημα ″τρεις κάλπες, μια ψήφος″ αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές. Η αντιπολίτευση ελπίζει τώρα ότι η ευρωκάλπη θα φέρει μια πιο ξεκάθαρη ψήφο διαμαρτυρίας» γράφει το AP συνδέοντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές με το στοίχημα των ευρωεκλογών.
«Σκληρή μάχη αριστεράς-δεξιάς στις δημοτικές εκλογές» γράφει η γαλλικήLiberation.
Η αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα πάνω από 20% συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
«Ποτέ η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο απρόβλεπτη. Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν περνάς τόσα χρόνια οικονομικής κατάρρευσης»,  γράφει με το βρετανικό του στυλ το BBC.

«Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ πήγε πολύ καλά σε εκλογικές μάχες – κλειδιά… καθώς οι ψηφοφόροι εκτόνωσαν την οργή τους για τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης»  γράφει σε ανάλυση του το πρακτορείο Reuters, χαρακτηρίζοντας τις εκλογές «μετρητή του αισθήματος προς την κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου