Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Ποσοστά-ντροπή κατέγραψε η Χρυσή Αυγή στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα

Ακόμη και στο σχολείο του Κερατσινίου που φοίτησε ο 34χρονος μουσικός, δύο στενά από το σημείο όπου ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς τού αφαίρεσε τη ζωή, την περασμένη Κυριακή οι ψήφοι του νεοναζιστικού μορφώματος έπιασαν διψήφιο ποσοστό, ένα από τα υψηλότερα στην περιοχή.

Όπως δημοσιεύει σήμερα το "Έθνος", απογοητευτική είναι η εικόνα και στις συνοικίες της Νίκαιας, του Περάματος και της Σαλαμίνας, όπου ένα ποσοστό κατοίκων φαίνεται πως ξέχασαν τη δολοφονία Φύσσα, αλλά και την ιστορία των προγόνων τους, που έχουν πληρώσει με το αίμα τους την αντίσταση στον ναζισμό...
Μια πιο προσεκτική ματιά στα εκλογικά τμήματα των άλλοτε «κόκκινων» περιοχών τρομάζει. Στους δήμους, η Χρυσή Αυγή δεν τόλμησε να «κατεβάσει» υποψήφιό της, όμως η κατανομή των ψήφων για τον υποψήφιό της στην Περιφέρεια Αττικής Ηλία Παναγιώταρο καταγράφει την έντονη παρουσία φασιστών. Κατά μέσο όρο, στην περιφέρεια β' Πειραιά, η ΧΑ κατέγραψε 11%, το ίδιο ποσοστό δηλαδή που συγκέντρωσε η ΧΑ συνολικά στην Περιφέρεια.
Στο Κερατσίνι, τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ξεκινούν από το 5,97% στο τρίτο διαμέρισμα και φτάνουν ως το 15,41% στο τέταρτο διαμέρισμα του Αγίου Αντωνίου. Στο κέντρο του 3ου δημοτικού διαμερίσματος, στην οδό Βλαχερνών 2, που βρίσκεται κοντά στην καφετέρια Κοράλλι και στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο μέσος όρος του ποσοστού έφτασε το 10,53%. Το αποτέλεσμα είναι διπλά απογοητευτικό, αν σκεφτεί κανείς πως οι κάλπες στήθηκαν στο 22ο δημοτικό σχολείο, εκεί όπου φοίτησε ο 34χρονος μουσικός. Στις ίδιες αίθουσες που γαλουχήθηκε το αντιφασιστικό φρόνημά του, οι ομοϊδεάτες του Γ. Ρουπακιά έριξαν την ψήφο τους στη Χρυσή Αυγή.
Και οι συμβολισμοί δεν σταματούν εδώ. Στο Πέραμα και συγκεκριμένα στο κέντρο του πρώτου εκλογικού διαμερίσματος που λειτούργησε στο 1ο Γυμνάσιο της περιοχής, καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό της ΧΑ. Το 19,85% του 6378 εκλογικού τμήματος που βρίσκεται στον δρόμο όπου σημειώθηκε η επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΚΚΕ το 2013... Χαμηλότερα, αλλά επίσης προκλητικά, είναι το 14,02% στο πρώτο εκλογικό διαμέρισμα, το 18,36% στο 2ο, αλλά και τα 15άρια που συγκέντρωσε η ΧΑ σε άλλες κάλπες της περιοχής.
Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων από το μπλόκο της Κοκκινιάς αποτελούν τα ποσοστά που έλαβε ο Η. Παναγιώταρος και στη Νίκαια. Ο μέσος όρος από το πρώτο εκλογικό διαμέρισμα είναι 11,37%, από το δεύτερο 11,02%, από το τρίτο 10,64%, για να φτάσει στο τμήμα 6177 του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη το 17,7%. Φαίνεται πως το άλλοτε «κραταιό» Τάγμα Εφόδου της ΧΑ στη Νίκαια του προφυλακισμένου Γιώργου Πατέλη έχει ακόμη τους θαυμαστές του.
Ο φασισμός έχει απλώσει βαριά τη σκιά του και πάνω από τα νησιά, ιδιαίτερα τη Σαλαμίνα. Στο εκλογικό κέντρο Αμπελακίων, οι κάτοικοι έδωσαν το 16,44% στη Χρυσή Αυγή, ενώ στο κέντρο Σεληνίων το 15,41%. Τρομακτικό είναι το 26,26% που έχει καταγραφεί στο 6460 εκλογικό τμήμα του δεύτερου δημοτικού διαμερίσματος Σαλαμίνας.
 
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αρχίζει έρευνα για το πογκρόμ
Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης θα βρεθούν άμεσα οι καταγγελίες για το «άγνωστο πογκρόμ» της Χρυσής Αυγής τον Μάιο του 2011 σε βάρος μεταναστών, με αφορμή τη σχετική αναφορά που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πριν από μία εβδομάδα. Τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι εφέτες ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου.
Την αναφορά (που δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδο το «Εθνος» στις 13-5-14) μαζί με το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό διαβίβασε χθες η Εισαγγελία ΑΠ στην Εισαγγελία Εφετών, προκειμένου να διερευνηθούν οι βαρύτατες καταγγελίες κατά στελεχών και μελών της ΧΑ και να αξιολογηθούν από ποινικής πλευράς όσες εγκληματικές πράξεις (μεταξύ αυτών και μία ανθρωποκτονία) έλαβαν χώρα στο ρατσιστικό πογκρόμ μεταξύ 10 και 14 Μαΐου 2011.
Οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να συσχετισθεί η υπόθεση με την έρευνα που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο σχετικά με τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και πιθανόν να εξετάσουν κατά πόσον υπήρξε αδράνεια των αρμόδιων διωκτικών αρχών.
Απολογίες
Στο γραφείο των εφετών ανακριτριών αναμένεται να βρεθούν οι δύο ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, προκειμένου να απολογηθούν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
ΕΙΠΑΝ
Κ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Oι περισσότεροι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι νέοι που έχουν μεσάνυχτα από εμφύλιο, Λαμπράκη και παρακράτος», λέει ο Κώστας Γεωργόπουλος.
ΑΝ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
«Ο,τι και να γίνεται σε αυτή τη χώρα, μετά από λίγο ξεχνιέται. Ο κόσμος δεν αλλάζει. Είναι αγανακτισμένος, γι' αυτό ψηφίζει Χρυσή Αυγή», υποστηρίζει ο Αν. Μιχαηλίδης.
ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Νωπή είναι ακόμα η μνήμη του δολοφονημένου ράπερ. Τα αντιναζιστικά συνθήματα είναι παντού, σε παγκάκια, κάδους, τοίχους, καρτοτηλέφωνα. Ανάμεσά τους όμως, όπως απέδειξε η κάλπη, επιζεί και η χρυσαυγίτικη ψήφος.
 
«Προσβάλλουν τη μνήμη του Παύλου»
«Στη γειτονιά του Παύλου είναι ντροπή να πέφτουν χρυσαυγίτικες ψήφοι στην κάλπη. Είναι προσβολή στη μνήμη του»... Η 50χρονη Χριστίνα, γέννημα θρέμμα Κερατσινιώτισσα, δεν κρατιέται. «Εδώ δεν υπήρχε ούτε επί χούντας φασισμός. Εχουμε εργατιά και βγάζαμε αριστερό δήμαρχο με μεγάλο ποσοστό». Τη συναντάμε σε ένα καφενείο, κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου, με άλλες τρεις γυναίκες από το Κερατσίνι. Ολες βαθιά προβληματισμένες και απογοητευμένες από τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής. Μετά την Κυριακή, αυτό είναι το θέμα συζήτησης στα καφενεία της γειτονιάς του Φύσσα. «Εχουμε κι εμείς παιδιά σαν τον Παύλο. Φοβόμαστε τι μπορεί να γίνει αν συνεχίσουν οι φασίστες να ανεβαίνουν», λέει η Χριστίνα.
Απέναντι, σε παγκάκια, καρτοτηλέφωνα, τοίχους και κάδους, τα αντιναζιστικά συνθήματα δεν έχουν ακόμη ξεθωριάσει. Οσο για τη μνήμη των ανθρώπων στη περιοχή; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. «Είναι δύσκολο να φύγει από μέσα μας αυτό που ζήσαμε. Υπάρχει όμως κόσμος που πιστεύει ακόμη σε αυτό το κόμμα», λέει η 18χρονη Γεωργία.
Πολλοί περίμεναν στο Κερατσίνι ελεύθερη πτώση της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία Φύσσα. Οπως ο 70χρονος Μιχάλης Δερέογλου, παλιός συνδικαλιστής. Τον συναντάμε σε ένα καφενείο, μερικούς δρόμους από το σπίτι του Παύλου. «Είναι ντροπή για την περιοχή μας». Οπως όλοι, προσπαθεί να εξηγήσει. Μιλάει για φτώχεια και άνεργους νέους. «Στον Αρη Αμφιάλης από τα 100 παιδιά οι 70 είναι άνεργοι, άνθρωποι 15-30 ετών», μονολογεί. Οι χρυσαυγίτες δεν σταμάτησαν, λέει, να προκαλούν. «Εκαναν εμφανίσεις βράδυ με μηχανές κι όπου έβρισκαν κάποιον μαύρο έκαναν επεισόδια».
Για τις μαύρες ψήφους οι νέοι κατηγορούν τους ηλικιωμένους και οι μεγάλοι τους μικρούς. «Ηλικιωμένοι είναι οι περισσότεροι», υποστηρίζει η Αλεξάνδρα, καταστηματάρχισσα. «35άρηδες μου είπαν πως ψήφισαν για να τιμωρήσουν τους πολιτικούς επειδή δεν μπορούν τους αλλοδαπούς, την ανεργία, τα Μνημόνια», συμπληρώνει η Κλαίρη, συνάδελφός της. «Και μεγάλοι και μικροί ψηφίζουν, αλλά δεν το λένε. Κάποιοι επειδή παίρνουν τρόφιμα», μας λέει ο 83χρονος Θωμάς, καθώς περνά από την πλατειούλα της Π. Τσαλδάρη με το τεράστιο σύνθημα: «Η Χρυσή Αυγή σκοτώνει κόσμο, ξύπνα»... Στο καφενείο, η γυναικοπαρέα υποστηρίζει πως οι χρυσαυγίτες πληρώνουν και λογαριασμούς ΔΕΗ για να εξασφαλίσουν ψήφους...
Παρακάτω, λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας ένας 67χρονος συνταξιούχος αρνείται να μας δώσει τα στοιχεία του, αλλά υποστηρίζει πως ο κόσμος ψηφίζει Χρυσή Αυγή «από αγανάκτηση, επειδή θέλει να εκδικηθεί τους πολιτικούς»...
Στην ίδια γειτονιά σε λιγοστά μπαλκόνια βλέπεις την ελληνική σημαία, αλλά τα «ενοικιάζεται» και τα «πωλείται» πολύ συχνότερα. Ολοι συμφωνούν πως η χρυσαυγίτικη ψήφος στο Κερατσίνι ήταν βουβή. «Πριν από τη δολοφονία έβγαιναν με μοτοσικλέτες και σημαίες. Μετά σχεδόν εξαφανίστηκαν», σημειώνει ο 78χρονος Κώστας Γεωργόπουλος. «Είμαστε μια δημοκρατική γειτονιά. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εδώ ψήφοι της Χρυσής Αυγής. Προσβάλλουν τον δημοκρατικό λαό της Αμφιάλης», συμπληρώνει η γυναίκα του, Καλλιόπη. Ο άντρας της πιστεύει πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι νέοι «που έχουν μεσάνυχτα από εμφύλιο, Λαμπράκη και παρακράτος». Τους ρωτάμε αν άλλαξε η γειτονιά μετά τη δολοφονία. «Νομίζω ότι ο κόσμος ξεχνάει, παιδί μου. Περνάνε από το σημείο της δολοφονίας και λιγοστούς θα δεις να κοντοστέκονται, για να σκεφτούν πως εδώ έπεσε ένας άνθρωπος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου